Vrakdelar antagligen från MH370

Publicerad:
Uppdaterad:

De två vrakdelar som flöt i land i Moçambique kommer antagligen från det försvunna flygplanet MH370, uppger Australiens transportminister Darren Chester i ett pressmeddelande.

Delarna stämmer överens med delar tillhörande en Boeing 777, den typ av plan som försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking i mars 2014 med omkring 240 personer ombord.

Delarna har analyserats av experter i landet, bland annat med hjälp av en avancerad röntgenutrustning, och stämmer dessutom med analyser av hur strömmarna i havet går, vilket gör att sökandet efter planet antagligen sker i rätt område.

Det finns omkring 25 000 kvadratkilometer kvar att söka av i det område där myndigheterna tror att planet kan ligga. Hittills har 95 000 kvadratkilometer av havsbotten genomsökts.

"Vi är fokuserade på att genomföra uppgiften och fortsatt hoppfulla om att hitta flygplanet", säger Chester i ett pressmeddelande.

Hittas inte någon ledtråd i den gemensamma sökinsatsen som utförs av Australien, Kina och Malaysia, är länderna överens om att sluta letandet. Man beräknas vara klar någon gång vid halvårsskiftet.

Ytterligare en del, som tros komma från höljet till en flygplansmotor, har hittats i Sydafrika. Även den delen ska analyseras. Malaysia vill nu intensifiera sökandet efter andra vrakdelar längst med Sydafrikas och Moçambiques kust.

– Malaysia skickar personal dit och vi väntar för närvarande på tillstånd från Sydafrikanska myndigheter, säger landets transportminister Liow Tiong Lai enligt Reuters.

TT

Publicerad: