Här lurar Sverigedemokraterna polisen

Uppdaterad 2016-09-15 | Publicerad 2016-09-06

SD-desinformatören Alexander Fridback och riksdagsledamoten Markus Wiechel följde med på en polispatrullering – utan att nämna att det skulle resultera i ett reportage.

Att ha med journalister i radiobilar kan leda till brott mot sekretesslagen, enligt Justitiekanslern.

Polisen är i dag starkt kritisk mot SD:s agerande:

– Man ska spela med öppna kort. Är man här i egenskap av journalist ska man uttrycka det, och då hade vi gjort en annan bedömning, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Alexander Fridback jobbar i Sverigedemokraternas riksdagskansli samtidigt som han uppträder under flera olika alias - utan att avslöja sin koppling till partiet.

Aftonbladet kunde i lördags avslöja hur Fridback skickat in debattinlägg under falskt namn som svar på SD-ledamoten Kent Ekeroths förslag om att begränsa asylsökandes rätt att demonstrera.

Fridback opererar också under journalistpseudonymen Egor Putilov, utan att nämna att han är anställd av SD.

Under namnet Putilov har han tidigare även jobbat åt Aftonbladet och flera av Sveriges största redaktioner och även skrivit en rad olika debattartiklar.

Hos Sverigedemokraterna är Fridback politisk sekreterare åt riksdagsledamoten Markus Wiechel och har även skickat ut debattartiklar åt Kent Ekeroth som sitter i justitieutskottet.

Skickade mejl till polisen

Den 10 juni skickade Fridback ett mejl från sin riksdagsadress till polisen. I brevet förklarade Fridback att han och Markus Wiechel ville komma på ett "studiebesök”, och följa med en radiobil på en patrullering i förorter omkring Järvafältet.

Under dessa förutsättningar accepterade polisen SD:s begäran och en vecka senare kunde duon följa med polisen.

Det är i praktiken omöjligt för polisen att låta journalister och utomstående att följa med i radiobilar utan att göra sig skyldig till brott mot sekretesslagen. Det slår Justitieombudsmannen, JO, och Justitiekanslern, JK, fast i en rad beslut.

2013 kritiserades exempelvis polisen i Småland av JK för att ha låtit två journalister följa med i en polisbil.

Polismyndigheten har dock en praxis att göra undantag för riksdagsledamöter.

Följde med två patruller

Natten till den 18 juni mellan klockan 22 och 03 åkte Sverigedemokraterna med polisen i Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby. De fick följa med två olika patruller och kunde på nära håll följa polisarbetet.

Fridback har sagt till Aftonbladet att han inte aktivt kontaktat media i egenskap av journalist sedan han anställdes hos SD i början av 2016.

Men i ett mejl till Aftonbladet den 2 augusti försökte Fridback under pseudonymen Egor Putilov sälja in reportaget han gjort hos polisen – utan att nämna sin SD-koppling.

”Härmed skulle jag vilja erbjuda er mitt reportage om polisens arbete i Järvaområdet”, skriver han i mejlet.

Aftonbladet avböjde men den 28 augusti publicerade Fridback reportaget på sin Putilov-blogg. Inlägget spreds av flera SD-företrädare på sociala medier, däribland Markus Wiechel.

Polisen kritisk

I dag är polisen starkt kritisk till Sverigedemokraternas agerande: 

– Det här känns inte bra. Vi tog inte med det här sällskapet i egenskap av journalister. Man ska ju spela med öppna kort. Är man här i egenskap av journalist ska man uttrycka det, och då hade vi gjort en annan bedömning, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor, understryker att både JK och JO i princip sagt att det inte finns utrymme för polisen att ta med utomstående i sitt arbete, eftersom det inte går att garantera att journalister inte får ta del av känsliga uppgifter som faller under sekretess.

Funcke är kritisk både mot Sverigedemokraterna och polisen:

– Man kan säga en del om detta agerande. Att man utnyttjar sin position som riksdagsledamot för att ta med någon som har avsikt att skriva om det är allvarligt. Än allvarligare är det att polisen inte har koll på vilka de tar med i baksätet.

Riksdagsledamoten Markus Wiechel uppger att besöket hos polisen var ett studiebesök och inte tänkt som någonting annat.

– Jag har inte gjort något reportage om det.

Men Alexander Fridback har ju skrivit om det här och spridit det?

-Ja, du får fråga honom. Han får stå till svars för de sakerna.

När Aftonbladet berättar att Fridback erbjudit tidningen reportage från “studiebesöket”, svarar Wiechel.

– Ja, har han gjort det i egenskap av journalist så har han väl gjort det som journalist som sagt.

Ja, men då har han lurat polisen, för de har trott att det inte var en journalist som var med?

– Ja, det är i sådana fall inte alls bra.

Wiechel uppger att hans politiske sekreterare har haft en hotbild mot sig från sin tid som journalist.

– Så det är väl egentligen inte konstigt att han har två identiteter på så sätt.

Alexander Fridback svarar Aftonbladet via mejl att turen med polisen inte var tänkt att vara en reportageresa.

– Syftet med studiebesöket var att titta på polisens arbete i förorterna. I efterhand bestämde jag mig att dela av med mig mina iakttagelser under detta besöket på min blogg.  Varken Sverigedemokraterna som parti eller Markus Wiechel hade något att göra med inlägget.  Det var aldrig tänkt att texten skulle publiceras i media  som den var utan förfrågan gällde ett eventuellt intresse för publicering om detta ämne. Omständigheterna till hur resan gjordes skulle framgå vid ett intresse från någon redaktion – vilket uteblev.

Efter Aftonbladets avslöjande om Alexander Fridback och pseudonymen Egor Putilov har flera medier avpublicerat Putilovs artiklar. Tidningen Journalisten har samtidigt avslöjat att Sveriges Radio polisanmält Alexander Fridback, bland annat för att han inte lämnat tillbaka sitt passerkort.

– Det är en kombination av olika möjliga brott som vi ville att polisen utredde. Till exempel förfogandebrott med passerkortet, men i och med att vi inte kunde säkerhetsställa hans identitet, så ligger det också i anmälan om det är brott mot skyddslagen, säger Finn Isaksson, säkerhetssamordnare på SR, till Aftonbladet.

Fridback påstår att anmälan om passerkortet har lagts ner:

– Att SR polisanmälde mig för att jag tappade bort deras inpasseringskort som dessutom var spärrat är ett försök att stoppa mitt avslöjande om SR:s partiskhet som jag publicerade på min blogg och som innehåller en inspelning av ett samtal med min dåvarande chef.  Anmälan lades ner av polisen som "ej brott".

Personalakten försvunnen

Fridback uppger att han har jobbat på Migrationsverket 2012-2015. Men enligt myndigheten var han tjänstledig den mesta tiden och har bara jobbat heltid under nio månader, först som handläggare vid verket i Örebro och sedan i Flen.

När Aftonbladet begär ut Fridbacks personalakt visar det sig att den är försvunnen.

– Det är oerhört märkligt, säger Lena Lyrmark, enhetschef vid Migrationsverket region öst.

Aftonbladet har varit i kontakt med kollegor som berättar att Fridback, som hade tillgång till verkets centrala utlänningsdatabas, ofta satt kvar sent och hade med sig sin privata dator på jobbet, vilket är ovanligt bland anställda. Enligt två kollegor rapporterades detta till Fridbacks chef Eva Johansson.

- Jag förstår att ni vill framställa det som att ni hittade en rysk spion men det här är skrattretande: finns inget ovanligt i att arbeta övertid med Migrationsverkets arbetsbelastning, säger Alexander Fridback.

Han uppger att han sökte nytt jobb på Migrationsverket i oktober 2015 - men det blev ingenting av detta.

Fridbacks före detta chef på myndigheten, Eva Johansson, vill inte kommentera ärendet.