Rekommenderar krafttag mot hoverboards

Publicerad 2016-10-10

Bränderna med så kallade hoverboards har avlöst varandra de senaste månaderna.

Efter att ha utfört nya tester rekommenderar Elsäkerhetsverket att Arbetsmiljöverket vidtar kraftfulla åtgärder.

– Hade det här varit en produkt som vi haft ansvar för hade tillverkaren troligtvis fått försäljningsförbud, säger Martin Gustavsson vid Elsäkerhetsverket.

Sedan i början av augusti har flera bränder med så kallade hoverboards inträffat i Sverige. Flera personer har skadats, oftast i samband med laddning av brädorna.

I slutet av september meddelade Arbetsmiljöverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Elsäkerhetsverket att omfattningen av problemen skulle kartläggas.

– Nu är vi uppe i 21 bränder sedan den 1 augusti, det blir bara fler och fler, säger Martin Gustavsson vid Elsäkerhetsverket.

Hoverboarden ses rent lagmässigt som en maskin, vilket gör att Arbetsmiljöverket står som huvudansvarig för att utreda produktens säkerhet. De senaste veckorna har dock Elsäkerhetsverket bistått Arbetsmiljöverket genom att testa hoverboards som stoppats i tullen.

”Brinner fruktansvärt bra”

– Det finns tekniska brister som vårt testlabb i Finland har säkerställt. Vi testar brädorna efter harmoniserade standarder. Det ska till exempel finnas vissa skyddsbarriärer så att inte spänningen ska slå igenom vid laddning. Det finns ett krav på att det ska finnas två sådana komponenter, men i de maskiner vi har testat finns det bara en. Om den komponent som det bara finns en av råkar gå sönder blir det farligt. Man kan lugnt säga att den inte är konstruerad på ett säkert sätt, säger Martin Gustavsson.

Enligt honom finns det dock ett ännu allvarligare problem.

– Det är att batteriets kopplingsanordning brinner för lätt. Om det blir varmt och lite ljusbågar ska inte materialet som hoverboarden är gjord av inte bidra till brandspridningen, men det gör det. Det ligger i linje med de olycksfall vi har sett ute i verkligheten, de brinner fruktansvärt bra.

”Flagranta misstag”

Nu kommer Elsäkerhetsverkets resultat att skickas vidare till Arbetsmiljöverket, som sedan kan fatta ett beslut om till exempel försäljningsförbud.

– Jag kommer att rekommendera dem att höra vad tillverkaren har att säga om det här. Hade det här varit en produkt som vi haft ansvar för, och vi hade gjort det här testet i ett av våra ärenden, så hade den parten troligtvis fått försäljningsförbud. Det här är ganska flagranta misstag. Vi rekommenderar krafttag, men att säga att vi rekommenderar ett försäljningsförbud är att ta det för långt, säger Martin Gustavsson.

Följ ämnen i artikeln