MH370-piloten flög självmordsrutt – i simulatorn hemma

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Piloten Zaharie Ahmad Shah kan medvetet ha störtat planet MH370 ner i havet.

Mindre än en månad innan kraschen flög han samma rutt på sin flygsimulator hemma som utredarna tror att planet tog när det försvann under mystiska omständigheter, för över två år sedan.

De nya uppgifterna kommer från ett hemlighetsstämplat dokument, som New York Magazine kommit över.

Malaysia Airlines plan MH370 med 239 passagerare ombord försvann över Indiska oceanen den 8 mars 2014. Det var på väg från Kuala Lumpur till Peking.

Sökandet efter flygplanet, en Boeing 777, har hittills varit resultatlöst. Nyligen berättade projektledaren Paul Kennedy att letandet kan ha skett i fel område.

Ett tänkbart nerslagsområde fastställdes utifrån arbetshypotesen att planet hade störtat i havet efter en kraftig dykning. Men om planet kontrollerades hela tiden mot slutet skulle det ha kunnat glida en lång väg utan bränsle och istället gått ner i vattnet utanför sökytan.

Analys avslöjar simulerad rutt

Nu avslöjar New York Magazine nya uppgifter kring det gäckande försvinnandet. Tidningen har kommit över ett hemligt dokument från den malaysiska polisens utredning.

Dokumentet innehåller en analys som amerikanska FBI gjort av piloten Zaharie Ahmad Shahs hårddiskar. Granskningen pekar mot att flygkaptenen medvetet kan ha styrt ner planet i havet – och med det tagit livet av både sig själv och samtliga passagerare ombord i ett utökat självmord.

Zaharie Ahmad Shah använde flygsimulatorn Microsoft Flight Simulator X på sin dator hemma.

Data som FBI grävt fram ur hårddiskarna visar att han, mindre än en månad innan planet försvann, simulerade en rutt som till stora delar matchar den väg som planet tros ha tagit i verkligheten.

Ytterst erfaren

Rutterna överenstämmer inte helt och hållet, och de slutar hundratals mil ifrån varandra.

Zaharie Ahmad Shah var 53 år vid katastrofen och ytterst erfaren. Enligt CNN hade han jobbat på flygbolaget sedan 1981 och flugit flygplanet i 15 år.

Han har tidigare avskrivits som tänkbar gärningsman.

"Kaptenens förmåga att hantera stress på jobbet och hemma var god. Det finns inget i hans bakgrund som tyder på likgiltighet, oro eller irritation. Inget tydde på några betydande förändringar i livsstil, relationer eller familjeförhållanden", skriver utredarna i den rapport som presenterades på årsdagen av försvinnandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN