Semesterfirande — utan kläder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-29

Nakencamping nya trenden

Skippa kläderna i sommar. Här är alla campingar där du kan leva i naturen — utan en tråd på kroppen.

Sommar, sol och nakenbad i sommar.

30 grader i skuggan, svettiga kläder och klibbande sandiga badkläder. Det är ingenting för naturister.

— Vi naturister tycker att det bara är sunt förnuft att vara naken när det är varmt och soligt. Jag har alltid badat och solat naken. Det är då jag är mig själv och slipper gömma mig, berättar Gunnel Solberg.

Hon har varit medlem i Värmlands naturistförening sedan början av 80-talet och är trogen gäst på Sandviken Fribad och Naturistcamping vid Filipstad.

— När vi skippar kläderna, så ger det oss en chans att se varandra som de människor vi verkligen är. Det blir jämlikt, alla är nakna och ingen kan vara förmer än den andre. Vi är ju alla stöpta i samma form i alla fall. Vi naturister är nog ganska jordnära.

Frihet, jämlikhet, gemenskap

På Sandvikens naturistcamping finns en väldigt fin gemenskap. Det är den som hållit Gunnel Solberg kvar alla dessa år.

— Vi umgås mycket, här på campingen. Vi badar vid den underbarar sandstranden som finns här och så samlas vi och löser Melodikrysset. Nakna.

Naturisternas campingar lockar framförallt äldre, par och barnfamiljer. Alla är välkomna, även de som väljer att ha kläder på sig. För Gunnel är friheten att slippa ha kläder på sig om hon känner för det, viktigast.

— Det är skillnad på nudister och naturister. Nudisterna är nakna hela tiden, vi naturister har kläder på oss om det till exempel regnar. Det handlar om friheten att välja, säger hon.

Semestra på Västkusten

På Björsbo naturistanläggning har Lennart Torstensson spenderat sina senaste tio somrar. Här kan man förutom att campa, även vandra och sporta – helt naken. Kent Nygren, som driver campingen, organsierar aktiviteter som gemensamma nakenvandringar, badminton, boule och den egenpåhittade sporten ”naturistgolf”. Naturistgolfen spelas med innebandybollar och klubbor, utslagsplatsen är Kent Nygrens egen husvagn och det finns en viktig regel: inga kläder är tillåtna på deltagarna.

— När solen skiner och det är fint väder, då vill jag att solstrålarna ska få skina över hela min kropp. Därför är det viktigt för mig att kunna gå naken på semestern, säger Lennart Torstensson.

Runt Västkusten finns det en en hel del naturisbad, men det är inte alla som är godkända av Sveriges naturistförbund, SNF. En godkänd, eller ackrediterad, naturistcamping är en plats där man ”eftersträvar att leva upp till naturismens ideal och dit man tryggt och utan problem skall kunna åka tillsammans med sina barn, sin fru/man och svärmor” skriver SNF på sin hemsida. För att bli ackrediterad hos SNF krävs det också att campingen har ett nära samarbete och en bra relation till SNF, ofta via någon av de drygt 20 Naturistföreningar som idag finns i Sverige.

— Det finns inget bättre än att känna vattnet mot sin nakna hud när man badar eller känna vinden mot kroppen utan några kläder emellan. Här på campingen är det ingen som stirrar, alla kan vara som de är. Fast det är klart, kommer du i bikini, så är det klart att folk kanske tittar, säger Lennart Torstensson.

Kanske är nakensemestern årets nya fluga? Naturisterna verkar i alla fall övertygade — i år är det nakencamping som gäller. Vågar du?

Lina Thorén, Minimedia