Stort gensvar efter SVT-serie om hemlösa: ”Alla är positiva”

Journalisten Christoffer Hjalmarsson levde 36 dagar på gatan

Publicerad 2018-12-05

Gensvaret efter journalisten Christoffer Hjalmarssons SVT-serie om hemlösa är enormt.

Efter lanseringen i fredags fick han drygt 10 000 mejl och kommentarer:

– Alla var positiva, och nästan alla vill bistå med något, säger Hjalmarsson.

”36 dagar på gatan” finns att se på SVT Play sedan i fredags. Serien skildrar hemlösa som lever i minusgrader på Stockholms gator.

Vi får följa Bamse utanför Åhléns, som dricker alldeles för mycket, Thomas som försöker ta hand om Bamse, Micke som levt 36 år som hemlös, Bim och Daniel som injicerar narkotika på offentliga toaletter.

De hemlösa öppnade sig för Christoffer Hjalmarsson, eftersom han själv levde sida vid sida med dem på gatan i 36 dagar:

– Det gav en möjlighet att komma närmare de här människorna. De var väldigt positiva till att någon såg dem och lyssnade på dem. Syftet med serien var att vända upp blicken, och se de här människorna. Det som slog mig är att vem som helst kan hamna i den här situationen, säger Hjalmarsson.

”Hemlöshet kan alla relatera till”

Han ägnade helgen åt att svara på mellan 10 000 och 12 000 mejl och kommentarer.

– Det är väldigt positiva reaktioner. Jag har tidigare varit skonad från näthat, och den här gången också. Det tror jag bygger väldigt mycket på att det finns ett sådant samhällsengagemang kring hemlöshet.

– Det här är något som alla kan relatera till, det ligger väldigt många nära. Alla vill hjälpa till, man ser de här människorna runt omkring sig. Det är ett ämne som är väldigt komplext, men alla förstår vad det innebär, säger Hjalmarsson.

Han uppmanar privatpersoner som vill engagera sig att vända sig till frivilligorganisationer.

Hjalmarsson märkte snart att det finns olika grupperingar av hemlösa i Stockholm: missbrukare, alkoholister, papperslösa, unga afghaner, äldre. Och varje grupp håller sig för sig själv.

”Bostadsgaranti fungerar inte”

Hjalmarsson menar att Stockholms stads tak-över-huvudet-garanti fungerar på pappret, men inte i verkligheten. Missbrukare sover ofta på de härbärgen som Stockholms stad erbjuder. Men de blir ibland våldsamma, och därför vågar andra grupper inte sova där.

– Som en av de hemlösa sa: man vet inte om man vaknar efter att man har tagit in på ett härbärge, berättar Hjalmarsson.

Flera av de hemlösa som Hjalmarsson följt har fått bostad. Då kommer nästa utmaning – att lyckas behålla lägenheten:

– Efter att de tagit sig från gatan till nästa liv, så är steget till att halka tillbaka betydligt lättare. Det här är ju människor som har en trygghet i att vara ute. Man har sina vänner, vet var man ska röra sig. Sen går du över på en helt annan plattform, ett liv som man inte är van vid.

Vill se nollvision mot hemlöshet

En av de hemlösa, Thomas, berättar i serien att han nyligen hade en lägenhet men tvingades lämna den, eftersom han lät allt för många hemlösa kompisar sova i den.

– Jag ska inte ta ställning till hur Thomas väljer att göra. Men det är ju en otroligt fin tanke att ge sina vänner möjlighet att komma och sova hos en, säger Hjalmarsson.

Nu vill han se en nollvision mot hemlöshet. Hjalmarsson har en förhoppning att det faktiskt går att hjälpa alla ur hemlöshet.

– Jag önskar att det går att hjälpa alla, även om det är en ideell utopi. Jag hoppas att alla de här människorna som medverkar i serien får ett uppsving. Att deras visioner och vad de vill går i uppfyllelse.

– Det är en kränkande situation de befinner sig i, de kan aldrig koppla av. Det är ett dygnet-runt-jobb att vara hemlös, säger Christoffer Hjalmarsson.