Skolskjutsen körde Signe, 7, flera mil fel

Har en hjärnskada och epilepsi – hamnade i fel kommun

Publicerad 2018-11-12

Sjuåriga Signe, som har en hjärnskada och epilepsi, kom inte hem från skolan. Istället körde skolskjutsen henne till fel stad, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

– Att då veta att hon är borta utan övervakning – den känslan är hemsk, säger mamma Maria Celion Ludvigsson, till Aftonbladet.

Sjuåriga Signe bor i Kungsåra tillsammans med sin familj. Hon har en hjärnskada och är nästan alltid omgiven av assistenter och föräldrarna. Men när Signe tar sig till och från skolan som ligger i centrala Västerås åker hon ensam.

– Signe är duktig på att känna igen vägen. När bilen närmar sig hemmet börjar hon titta upp och skratta. Hon kan sin skolväg, säger Signes mamma Maria Celion Ludvigsson.

Signe brukar sluta skolan klockan 14 och vara hemma ungefär en halvtimme senare. Men förra måndagen kom hon inte hem som hon brukar göra. När Maria till slut kom i kontakt med skolskjutsen visade det sig att de befann sig i Köping, något även VLT skrivit om.

– Då tänkte jag: Nu måste jag hört fel, han kan inte vara i Köping för det är ju helt fel sida om stan.

Signe kan inte kommunicera

Chauffören trodde att Signe skulle till Kungsör, vilket är åt helt fel håll. Nu var hon cirka fem mil från hemmet.

– Efter vår adress stod det tydligen ”Kungs” i hans beskrivning. Chauffören har då tolkat det som att det är Kungsör. Men hade han bara skrivit in adressen på sin GPS hade han sett att vi bodde i Kungsåra.

Familjen skickade en karta till chauffören så att Signe kan komma hem så fort som möjligt. Men bilresan tog tid, och familjen blev mer och mer oroliga.

– Signe kan ju inte kommunicera med någon hon inte känner. Sedan är det hennes epilepsi. Vad händer om han befinner sig en timme bort och hon får ett anfall? säger Maria och fortsätter:

– Normalt har hon en resa på en halvtimme och det tycker jag är läskigt. Att då veta att hon är borta två timmar utan övervakning – den känslan är hemsk.

Strax efter klockan fyra var Signe hemma igen.

”Vi beklagar det inträffade”

Efter några dagar fick familjen kontakt med företaget Sandarna Transporter som körde Signe. De fick höra att adressen ska ändras så att den inte misstolkas. De fick dessutom en ursäkt.

Familjen kommer försätta låta Signe åka skolskjuts och hoppas att det som hänt aldrig mer ska upprepas, för Signes skull.

– Att hon har uppfattat att de kört någon annstans är jag övertygad om, men hur hon mått kan inte vi säga. Hon kan ha blivit rädd och osäker, men hon har inga sätt att visa det.

Irene Svänson är VD på Sandarna Transporter, enligt henne har de analyserat händelsen och har kommit fram till att det var en brisfällig adress. De har varit i kontakt med region Västmanland så att adressen förtydligas i körordern. Hon har en hälsning till föräldrarna.

– Jag kan förstå situationen, vi beklagar det inträffade och ska säkerhetsställa så att det här inte händer igen.