Ovanlig dumsnut invaderar landet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tallbitsinvasion i Sverige. Arkivbild.
Foto: AP
Tallbitsinvasion i Sverige. Arkivbild.

Kännarna kallar det för rena rama invasionen. Just nu finns det ovanligt många av den relativt ovanliga fågeln tallbit i södra och mellersta Sverige, skriver tidningen Land.

SLU:s sajt Artportalen är full av observationer från fågelskådare i delar av landet där tallbiten vanligtvis inte brukar finnas. Bland observationsplatserna finns flera platser i Kalmar län inklusive Nybro, Falkenbergs kommun i Halland, Kungsbacka söder om Göteborg och en rad observationer i Jönköping och Vaggeryd.

I Västra Götaland är den även skådad i bland annat Lerum, Alingsås, Borås, Uddevalla och Vänersborg.

I Stockholmstrakten finns en mängd observationer, från skärgårdsöar i Värmdö kommun till Ekerö och Upplands-Bro.

Värmland har också fått besök, från Torsby och Årjäng till Karlstad och Storfors. Likaså Örebro, Eskilstuna, Västerås och Uppsala.

Fågeln har sin hemvist i norra Sverige, norra Finland, Ryssland och bortåt Sibirien och där brukar den hålla sig. Men när den väl rör på sig, så gör den det rejält. Tidigare invasioner har ägt rum bland annat 2012–2013 och 2000–2001.

Sannolikt flyttar tallbiten för att söka föda. Den gillar bland annat rönnbär och oxelbär men tackar inte heller nej till granfrön.

Tallbiten har rykte om sig att vara oskygg, något som gett den öknamnet "dumsnut" eftersom den inte har vett att flyga undan, skriver Land.

Den är något mindre än en koltrast, hanen är vanligtvis mörkt röd medan honan är grågul.

Publicerad: