Amerikanska ex-soldater döms för terrorism

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-08-08

Venezuelas president Nicolás Maduro visar upp de nu dömda amerikanernas identitetshandlingar på en presskonferens i Caracas den 6 maj. Arkivbild.

En domstol i Venezuela har dömt två amerikanska medborgare till 20 års fängelse vardera för delaktighet i vad som beskrivs som ett misslyckat invasionsförsök.

De bägge männen – som båda har en bakgrund i den amerikanska militären – ingick i en grupp som den 4 maj försökte ta sig in i Venezuela sjövägen från Colombia.

Den amerikanska militärveteranen Jordan Goudreau, som driver säkerhetsföretaget Silvercorp USA i Florida, har uppgett att han organiserat landstigningsförsöket och att syftet varit att tillfångata Venezuelas president Nicolás Maduro. Några månader tidigare hade USA utlovat en belöning på upp till 15 miljoner dollar för den som bidrar till att Maduro kan gripas.

Maduro har hävdat att syftet var att avrätta honom och installera oppositionsledaren Juan Guaidó i hans ställe. Den venezuelanske presidenten har lagt skulden på USA:s regering, som dock förnekar all inblandning.

Fler än 90 personer, de flesta av dem venezuelanska medborgare, har gripits för inblandning i incidenten. De två amerikanska ex-soldaterna fälls bland annat för terrorism och vapenbrott. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade efter gripandet i maj att USA kommer att "använda alla tillgängliga verktyg för att få tillbaka dem".