Tolvåringens död en stor sorg för skolan

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2020-08-04

Skolkamratens död har skakat om elever och lärare rejält inför skolstarten. På måndagen samlades många av dem vid minnesplatsen för att hedra sin vän.

– Att komma hit tillsammans var viktigt, även för oss. Vi behöver också få ta farväl, säger läraren Toby Brett.

Trots att det fortfarande är sommarlov slöt många elever och lärare från tolvåringens skola upp till minnesstunden vid rastplatsen i Botkyrka.

Ett 300-tal elever går på skolan, som av lärare och föräldrar beskrivs som en väldigt nära krets, där alla känner alla och bryr sig om varandra. Därför var det inte bara elever, utan mycket personal från skolan och föräldrar till barnen, som anslöt sig till måndagens minnesstund vid parkeringen på rastplatsen där dådet skedde.

– Det går inte att sätta ord på det. Det här gör ont rakt in i benmärgen, sade Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringen gick.

"Kommer väldigt nära"

Han och lärarkollegan Toby Brett har haft hand om flickans klass i tre år.

– Man kommer väldigt nära. Dels till henne, men också alla elever som nu förlorat en klasskamrat. Det är så många som drabbas, sade Bergfors.

De två lärarna gick runt på platsen och pratade med, kramade om och tröstade skolkamrater till flickan. Det var inte bara flickans egen klass som dök upp, utan elever i alla åldrar – även ungdomar som gått ur skolan.

– Det är inte en jättestor skola. Vi är väldigt familjära och har elever från alla möjliga årskurser här, sade Toby Brett.

Det har ännu gått kort tid sedan flickan dödades och många av eleverna fick beskedet först på måndagen.

– Det har varit väldigt varierande reaktioner. Många är ledsna och i chock. Men att komma hit tillsammans var viktigt, även för oss. Vi behöver också få ta farväl, sade Toby Brett.

"Så mycket liv i henne"

Lärarna, föräldrar till barn som var vän med flickan och andra från skolan, beskrev flickan som social och omtyckt. Hon syntes och hördes, förklarade de.

– Hon var så driven. Så vaken. Hon kunde se om någon annan var ledsen eller mådde dåligt. Det var så mycket liv i henne, sade Toby Brett.

Situationen de befinner sig i nu, med skolstarten bakom hörnet, är ingen lärarna känner sig förberedda för.

– Det finns alltid en liten oro för att någonting ska hända. Men ingen, varken barn eller vuxen, kunde vara beredd på det här. Det kom från absolut ingenstans och vi hoppas att vi kan hjälpa eleverna att hantera det, sade Bergfors.

Följ ämnen i artikeln