Svenska Racha, 33, var nära explosionen i Beirut: ”Trodde det var en attack”

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mitt i bilkön i rusningstrafiken i Beirut kände svenska Racha El Daoi, 33, plötsligt en smäll.

Hon trodde att någon hade kört in i hennes bil.

– Sedan kom tryckvågen. Vi försökte bara ta oss därifrån, säger hon.

Över 100 människor har dött, runt 4 000 har skadats och hundratals saknas fortfarande efter den enorma explosionen i Libanons huvudstad på tisdagen.

Svenska Racha El Daoi, 33, bor i Beirut och satt i en bilkö med sin man när explosionen inträffade. Inte långt tidigare hade de kört förbi hamnen i Beirut.

– Först kändes det som att någon hade kört in i oss bakifrån. Jag hann knappt fråga min man ”är det någon som kört in oss?”, innan tryckvågen kom och det smällde till. Hela bilen hoppade till och lyfte från marken och plötsligt såg vi röken, säger hon.

”Trodde det var en attack”

På gatan spred sig paniken. Blod och skräck, människor som skrek. Några hade skadats av glassplitter från krossade bilrutor och fönsterrutor som sprängts i byggnaderna.

Genast började folk spekulera i vad det var som hände. Många trodde att det hade skett ett flygangrepp.

– Första tanken var att det var krig, det här var en attack. Man kunde se glasrutor på byggnader som hade slagits ut av explosionen, och vi var ju en bra bit från där det hade exploderat, säger El Daoi.

Förödelsen i Beirut är enorm. Byggnader nära explosionsområdet har raserats helt och i hela Beirut är de materiella skadorna stora.
Foto: Hussein Malla / TT
Förödelsen i Beirut är enorm. Byggnader nära explosionsområdet har raserats helt och i hela Beirut är de materiella skadorna stora.

Tusentals skadade

Hon och hennes man försökte ta sig ifrån i området, vilket var svårt eftersom de satt fast i bilkön.

– Redan innan vi fick de första dödssiffrorna hade jag sett hur mycket trafik det var, jag kunde uppskatta att det var flera tusen skadade. För folk satt fast i bilarna och rutorna hade krossats, man kunde inte ta sig därifrån.

Till slut lyckades hon och hennes man ta sig hem.

”Det finns ingenting kvar”

Förödelsen i Beirut är enorm. Byggnader nära explosionsområdet har raserats helt och i hela staden är de materiella skadorna stora.

– Min morbror var nära explosionen. Han sa att det vi ser på tv, det är ingenting. Det är så hemskt. Det är flera centrala områden i Beirut, väldigt populära områden, tätbefolkade, som är helt förstörda. Det finns ingenting kvar, säger Racha El Daoi.

Hon påpekar att explosionen drabbar ett land som redan har stora problem.

– Vi har gått igenom en stor finansiell kris, skyhöga priser, fattigdomen ökar och ökar och detta kommer ju bara förvärra allt det.

– Sedan har vi coronan på allt. Redan i går sa man på sjukhusen att det började bli ont om platser för att behandla covid-19-patienter. Man kan bara föreställa sig hur det ser ut nu, säger Racha El Daoi.

Foto: Bilal Hussein / TT
Förödelsen i Beirut är enorm. Byggnader nära explosionsområdet har raserats helt och i hela Beirut är de materiella skadorna stora.
Publicerad:

LÄS VIDARE