Viss minskning av avhopp bland lärarstudenter

TT

Publicerad 2019-09-06

En lite mindre andel lärarstudenter avbryter studierna under det första året, enligt UKÄ. Arkivbild.

Lärarutbildningarna har problem med att en stor andel studenter hoppar av.

Men nu syns en liten ljusglimt. Andelen som tidigt lämnar utbildningen har sjunkit något, visar färsk statistik.

Av alla lärarstudenterna som började 2011 lämnade 28 procent sin utbildning under det första året. Motsvarande andel i nybörjarkullen 2016 var 24 procent, visar en sammanställning från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Tidiga avhopp är vanligast bland ämneslärarstudenterna. I den gruppen har avhoppen minskat från 35 till 31 procent. Bland grundlärarstudenterna har andelen sjunkit från 27 till 21 procent.

I gruppen som läser till yrkeslärare är avhoppen oförändrat 28 procent. Förskollärarna har också samma avhoppsfrekvens båda åren: 20 procent. Samtliga fyra lärarutbildningar hade en positiv utveckling som sedan vändes 2016. Det återstår alltså att se om avhoppen kommer att minska igen, eller fortsätta att öka.

– Men långsiktigt, sedan den nya lärarutbildningen infördes (2011, reds anm) är det ju en lägre andel som hoppar av, säger utredaren Amanda Bjernestedt vid UKÄ.

Det är ännu för tidigt att säga om det blir en högre andel lärarstudenter i den nya utbildningen som också fullföljer studierna och tar lärarexamen.

Följ ämnen i artikeln