Forskare: Det kan öka risken för blodpropp hos coronapatienter

Publicerad 2020-09-03

Alla som bär på covid-19 får blodförtunnande om de läggs in på en corona-avdelning i Sverige.

Trots det får en del blodproppar.

Nu kan forskare ha listat ut varför.

Oskar Eriksson, forskare och läkare vid Akademiska sjukhuset.

Höga nivåer av ett särskilt protein verkar trigga igång en del av vårt immunförsvar som gör blodet mer benäget att koagulera och bilda proppar. Det har forskade vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset kommit fram till i en studie som nyligen publicerades i Thrombosis and Haemostasis.

Blodförtunnande läkemedel hjälper inte

De har följt totalt 65 intensivvårdspatienter, varav nio fått blodproppar under behandlingen på Akademiska sjukhuset. Alla som drabbades visade sig ha förhöjd aktivitet och nivå av Mannos-bindande lektin, MBL. Det är ett av flera protein som kan aktivera komplementsystemet, som är en del av det medfödda immunförsvaret.

– Vi blev förvånade att det var en så pass tydlig koppling mellan immunförsvaret, mer specifikt det så kallade komplementsystemet, och blodproppskomplikationer, säger Oskar Eriksson, en av forskarna bakom studien.

– Våra resultat är speciellt intressanta eftersom vi tror att MBL aktiverar blodkoagulationen på ett sätt som blodförtunnande läkemedel inte rår på, vilket skulle kunna förklara varför så många patienter drabbas av proppar trots behandling.