Brittiska parlamentet röstade mot smygbrexit

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Brittiska parlamentet har godkänt ett förslag som gör det svårare för nästa premiärminister att "smyga" Storbritannien ut ur EU. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Brittiska parlamentet har godkänt ett förslag som gör det svårare för nästa premiärminister att "smyga" Storbritannien ut ur EU. Arkivbild.

Brittiska parlamentsledamöter har godkänt ett förslag som gör det svårare för nästa premiärminister att tvinga fram en hård brexit genom att kringgå parlamentet.

De föreslagna åtgärderna, som gick igenom med röstsiffrorna 315 mot 274, ska förhindra möjligheten att entlediga parlamentet mellan den 9 oktober och 18 december, uppger BBC.

Favorittippade premiärministerkandidaten och brexitören Boris Johnson har sagt att Storbritannien måste lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

I tisdags rapporterade Sky News att Johnson ska planera att hålla sitt "Queen's speech" – det tal som inleder parlamentsåret och där regeringen lägger fram sitt program – i november. I praktiken skulle det kunna ge Boris Johnson en två veckor lång lucka att lämna EU utan avtal enligt det förutbestämda datumet den 31 oktober utan parlamentets backning, eftersom ledamöterna tidigt i november är lediga.

Johnson själv har varken bekräftat eller förnekat planen.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt varifrån informationen om Johnsons tal kom.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE