Leif Östling i ”Sommar”: Jag har betalat 100 miljoner i skatt

Fick lämna Svenskt näringsliv efter uttalande: ”Vad fan får jag för pengarna?”

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2019-07-14

Älskad av de anställda. Frispråkig.

Så frispråkig att han tvingades bort från Svenskt näringsliv.

Det var efter uttalandet ”Vad fan får jag för pengarna?” 2017 som Leif Östling till slut tvingades lämna ordförandeposten på svenskt näringsliv. Paradisläckan hade slagit ner som en bomb och det var svaret han gav en reporter. Det  blev ett ramaskri över stora delar av Sverige. I dagens ”Sommar” säger han att han betalat 100 miljoner i skatt sedan 2012 och tyckte att han gjort rätt för sig.

Leif Östling, mångårig chef på Scania bland annat.

Folk på gatan, tunnelbanan och restauranger kommer fortfarande fram och tackar för uttalandet, säger Leif Östling.

Han är oroad över läget Sverige. I barndomshemmet i Luleå gällde det att hushålla med varje krona, inköp skulle användas i många år. Nu är han bekymrad över att politikerna har spenderbyxorna på och sjukvård, äldreomsorg och skola får lida.

”Slöseri med skattepengar är djupt omoraliskt. Men vinst i privata verksamheter som levererar bra service med hög kvalitet, det är god moral”, säger Leif Östling.

Det bränner till ordentligt först när han, med sina 40 år på Scania, berättar om uttalandet ”Pehr G Gyllenhammar kommer att gå till Sveriges historia som den störste industriförstöraren”. Detta appropå Renaults planer på att köpa Volvo 1993.

I januari 1999 kom svaret från Volvo: Ett kuppartat försök att ta över Scania. Först efter att Volvo-Scaniaaffären togs upp av EU:s konkurrensmyndighet med Mario Monti i spetsen drogs handbromsen åt. Affären gick i stöpet.

– Vi hissade EU-flaggan och saluterade vår Super-Mario. Tack vare honom var friheten återvunnen.


”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och finns på Sveriges radios hemsida.