Ministern om spritkontona på Instagram: ”Det är cyniskt”

Kallar Facebook till möte om langningen

Av: Kristina Edblom, Lindah C Mohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialminister Lena Hallengren (S) ser allvarligt på försäljningen av alkohol och droger via Instagram.

Hon har kallat ägaren Facebook till ett möte.

– Det går inte att bara säga ”vi kan inte göra något” – det är klart de kan, säger hon.

Här kan du se 200 sekunder om jakten på Instagram-langarna:

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har granskat försäljningen av alkohol och droger till unga på Instagram. Socialminister Lena Hallengren (S) kommenterade granskningen i Aftonbladet Morgon.

Hon reagerar starkt på hur lätt det är för minderåriga att få tag på alkohol och droger via så kallade hink-konton på Instagram. Det finns hundratals liknande konton och när ett försvinner dyker nya upp.

– Det är cyniskt att vi gör vad vi kan på så många sätt för att begränsa alkoholförsäljningen och försäkra oss om att unga människor inte kan köpa alkohol och droger och så har vi sociala medier som erbjuder detta som om det vore vilken vara som helst, och helt struntar i att det här är unga människor, säger Lena Hallengren i programmet.

Hon säger att det är ”högst sannolikt” att de som lockas att köpa droger eller alkohol i ung ålder riskerar att hamna i missbruk.

Kräver möte med Facebook

Marknadsföring av alkohol som riktar sig till unga är förbjudet i Sverige. Men på globala plattformar som Instagram är det svårare att komma åt marknadsföringen med lagstiftning.

– Det är därför jag har bjudit in Facebook till ett möte, det går inte att bara se på och acceptera och så rullar detta vidare. De säger att de inte kan göra någonting – det är klart att de kan! säger socialministern.

Hon hoppas att Facebook, som äger Instagram, inser allvaret och tackar ja till mötet. De har fått ett förslag om datum men har inte fått besked från sociala medier-jätten ännu.

– Facebook är en oerhört stor aktör och det är ett oerhört stort ansvar. De måste ta det ansvaret. Poängen med lagstiftning är inte att hitta kryphål, poängen är att unga människor inte ska ha tillgång till alkohol för vi vet vad det får för konsekvenser, säger Lena Hallengren.

Vad kan du som socialminister göra?

– Vi får naturligtvis titta vidare på det här men det är högst rimligt att ta ett första samtal med Facebook och Instagram, man skulle aldrig acceptera att traditionella medier höll på så här.

Hon är också beredd att se över lagstiftningen kring för att begränsa marknadsföringen av alkohol ytterligare.

– Det är komplicerat men jag tycker att det är viktigt att titta på det och inte nöja sig. När det gäller droger är det inte tillåtet någonstans, det är ju kriminell verksamhet, säger Lena Hallengren.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publicerad:

LÄS VIDARE