Extremt långa köer till körkortsprov

Elina Perdahl/TT

Publicerad 2020-06-24

Det kan vara hög tid att plugga extra flitigt inför sommarens teoriprov. Misslyckas man med provet kan kötiden för ett omprov bli lång. Arkivbild.

Sommaren innebär högsäsong för körkortsprov runt om i landet. Men coronapandemin ställer till det – och kötiderna är upp emot två månader längre än normalt för den som vill boka ett teoriprov.

– Det är exceptionellt, säger Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.

Med halkfria vägar och mycket ledig tid brukar sommaren vara den tid på året som är mest populär att ta körkort på. Så är det även i sommar. Men på grund av coronarestriktionerna i Sverige har kötiden för att få göra kunskapsprovet blivit ovanligt lång.

– Vi låg väldigt bra till i början av året och vi har jobbat mycket med att öka vår kapacitet för att ta emot de som vill göra provet. Men sedan slog coronan till, säger Kristina Hagberg.

Färre platser

Eftersom det nu krävs större avstånd mellan dem som är gör provet har antalet platser per provtillfälle blivit färre. Enligt Kristina Hagberg jobbar Trafikverkets provpersonal övertid och myndigheten har kämpat för att få till fler provtillfällen på dygnet – och även på lördagar. Men den minskade kapaciteten har trots det sakta men säkert gjort att kötiden ökat.

Och nu under sommaren så kan den som vill göra sitt teoriprov få vänta över två månader på sina håll.

– Egentligen är situationen likadan runt om hela landet, men framför allt i storstadsområdena, säger Kristina Hagberg.

Redan före coronapandemin ändrades körkortsreglerna så att den person som vill ta ett B-körkort måste göra kunskapsprovet först innan det kan bli aktuellt med en uppkörning. På grund av de långa köerna har Transportstyrelsen sedan en tid tillbaka förlängt tiden som körprovet måste genomföras efter klarat teoriprov från fyra månader till sex månader.

Riktar en vädjan

Samtidigt har de som ska göra teoriprovet för första gången en så kallad förtursrätt, alltså att de prioriteras att få en provtid, vilket gör att väntetiderna för omprov kan vara ännu längre. Och det gör att Trafikverket kommer med en vädjan till dem som vill lyckas ta ett körkort under sommaren.

– Se till att du har de kunskaperna som krävs för att lyckas med körkortet. Plugga ordentligt, mängdträna och ta hjälp av en trafikskola så att du vet att du är redo för provet, säger Kristina Hagberg.

– Det handlar om trafiksäkerhet. Nivån är oförändrad för vilka kunskaper som krävs för att bli en trafiksäker förare, fortsätter hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln