Nekat skoterförbud upprör samebyar

TT

Publicerad 2020-04-24

Snöskotrar får fortsätta att köra på samebyarna Gabna och Laevas renbetesmarker säsongen ut, enligt Kiruna kommun. Arkivbild.

Kiruna kommun har avslagit en ansökan om tillfälligt skoterförbud från samebyarna Gabna och Laeva, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. Samebyarna kommer att överklaga beslutet till regeringen.

Förbudet skulle ha gällt i renbetesmarker nordväst om Kiruna, från den 20 april och resten av snösäsongen. Som regel brukar kommunen bevilja ansökan, som skickas in varje år, men i år avslogs den för första gången helt.

Kiruna kommun motiverar beslutet med att färre personer vistas i fjällen på grund av coronaviruspandemin. Eftersom landsgränserna mot Norge och Finland är stängda har skotertrafiken minskat enligt kommunen.

– Om vi ska ta ett beslut om ett tillfälligt skoterförbudsområde ska det vara motiverat. Vi är beredda att stänga ner mindre områden, säger Gunnar Selberg (C) kommunalråd i Kiruna till SVT Nyheter Norrbotten.

Men samebyarna anser att det inte räcker eftersom renarna har haft dåligt med bete hela vintern och måste leta mat i ett stort område.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln