Fällande dom i japanskt metoo-fall: ”Vi vann”

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-12-18

En frontfigur för Japans metoo-rörelse, journalisten Shiori Ito, har vunnit en rättsprocess mot en annan journalist som hon anmälde för våldtäkt 2017.

– Vi vann, säger Ito utanför rättssalen, hållandes i en banderoll med texten "seger".

Ito möttes av en jublande folksamling när hon höll en presskonferens utanför rättssalen i Tokyo efter beskedet.

– Ärligt talat vet jag fortfarande inte hur jag känner. Men, att ha vunnit det här målet innebär inte att det här (sexbrottet) inte hände. Det här är inte slutet, säger hon medan hon kämpar för att hålla tillbaka tårarna.

Ito hade krävt 11 miljoner yen (nära 950 000 kronor) av den tidigare tv-journalisten Noriyuki Yamaguchi som hon säger våldtog henne 2015 i samband med att de träffades för att diskutera hur han kunde hjälpa henne att få jobb. Skadeståndet slutade på motsvarande drygt 280 000 kronor.

Ska överklaga

Ito säger att hon drogades och att hon vaknade med en enorm smärta och att Yamaguchi då låg ovanpå henne. Hon polisanmälde händelsen, men eftersom åklagare inte ville väcka åtal mot Yamaguchi avgjordes fallet som ett civilmål.

Yamaguchi, som hela tiden har hävdat sin oskuld, hade i sin tur stämt Ito på drygt 11 miljoner kronor, men han fick avslag på sin motstämning. Yamaguchi säger att han kommer att överklaga domen.

– Jag har inte gjort något som bryter mot lagen, säger han.

Frontfigur för metoo

Ito väckte stor uppmärksamhet när hon offentligt anklagade Yamaguchi när metoo-rörelsen spred sig över världen för två år sedan. Det är ovanligt att våldtäktsoffer i Japan går till polisen. Endast fyra procent av brotten anmäls enligt en undersökning från regeringen.

Ito säger att hon hoppas att hennes fall kan bidra till att förändra kulturen kring våldtäkter i Japan som, enligt henne, är underutvecklad både rättsligt och socialt.

Följ ämnen i artikeln