Fem döms till döden för journalistmord

Av: Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Saudisk domstol dömer fem personer till döden för det brutala mordet på journalisten Jamal Khashoggi förra året, uppger Reuters.

1 av 2 | Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Ytterligare tre personer döms till sammanlagt 24 års fängelse.

Den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi mördades på den saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Han besökte konsulatet för att skriva under några papper för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö.

Bevis i ljudinspelning

I en ljudinspelning inifrån byggnaden har man kunnat fastställa att han mördades kort efter sin ankomst. Från inspelningen framgår att Khashoggi blir tillsagd att återvända till Riyadh på order från Interpol. Han vägrar, och i stället drogas och mördas han inne på konsulatet.

Dödskampen skildras i inspelningen, där Khashoggis sista ord hörs: att han inte kan andas.

Enligt åklagaren dog Khashoggi av en dödlig injektion, styckades och fraktades bort. Mordet ska ha varit beställt av chefen för den ”dödspatrull” som skickades till det saudiska konsulatet samma dag.

Till en början hävdade Sauduarabien att Khashoggi lämnat byggnaden, men erkände den 20 oktober att han dödats efter ett ”bråk” inne på konsulatet.

Kritiserade regimen

Jamal Khashoggi kämpade bland annat för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Saudiarabien. 2017 flyttade han till USA, skrev i Washington Post och fortsatte kritisera Saudiarabien. Han anklagade bland annat kronprins Mohammed bin Salman för korruption.

Kronprinsen anklagad

Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har varit misstänkt för att vara den som beordrat mordet på Jamal Khashoggi.

I en 100 sidor lång rapport har FN slagit fast att alla trovärdiga bevis pekar på att mordet beställts av honom. Kronprinsen har själv nekat till anklagelserna.

– Det här var ett avskyvärt brott. Men jag tar fullt ansvar som en ledare i Saudiarabien, speciellt eftersom det begicks av personer som arbetade för de saudiska myndigheterna, sa kronprinsen i en intervju med CBS.

Publicerad:

LÄS VIDARE