Syrien – landet där alla slåss mot alla

Uppdaterad 2017-10-24 | Publicerad 2017-04-07

Kriget i Syrien började som en fredligt uppror mot diktatorn Bashar al-Assad år 2011.

Sex år senare har det slåss en rad olika milisgrupper med varandra, samtidigt som stormakterna finansierar eller deltar i kriget.

Vilka deltar i kriget i Syrien?

Regimen

Syriens diktator Bashar al-Assads armé slåss tillsammans med en rad olika allierade miliser. De inkluderar Iran-stödda Hizbollah och shiamuslimska grupper från Iran, Irak, Pakistan och Afghanistan.

Stöds av: Iran, Ryssland

”Oppositionen”

I början bestod den av avhoppade soldater ur armén som inte ville vända vapnen mot sin egen befolkning. Numera omfattar begreppet ”oppositionen” eller ”rebeller” av flera olika grupper med olika agendor, mål och ideologier. En del av dem, som Jabhat Fateh al-Sham, tidigare känd som Jabhat al-Nusra eller Nusrafronten, är terroriststämplade. Vissa rebellgrupperingar slåss mot varandra.

Stöds av: Turkiet, Qatar, Saudiarabien, USA (vissa grupper)

Kurderna

Kurdiska YPG-gerillan och SDF, en allians mellan kurder, assyrier/syrianer och sunniaraber, strider mot terrorsekten IS i norra Syrien. Man har också slagits mot andra delar av Fria syriska armén, som backas av Turkiet.

Stöds av: USA

IS

Terrorsekten IS tog stora områden i Syrien under 2014 och 2015. Den senaste tiden har man tappat mark både i Irak och Syrien (se karta nedan).

Stöds av: finansiärer i Turkiet och gulfstaterna

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och nu

Uppdelningen ovan är en delvis förenklad bild. Mellanösternexperten Charles Lister har gjort en sammanställning nedan, som man antagligen inte blir klokare på – men som visar krigets komplexa verklighet:

Här pågår striderna i Syrien just nu:

  • Damaskusområdet: Terrorstämplade oppositionsgrupper har genomfört flera attacker mot bland annat stadens östra delar. Oppositionskontrollerade förorten Ghouta är belägrad av regimen.
  • Hamaprovinsen: Väpnade oppositionsgrupper har genom en offensiv tagit kontrollen av flera städer och byar. Syriska armén har svarat med flygattacker.
  • Idlibprovinsen: Ett av de sista oppositionskontrollerade områden i Syrien, där terrorstämplade rebellgrupperna Ahrar al-Sham och Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten) strider mot regimen men också mot varandra. FN-sändebudet Staffan de Mistura har varnat för att Idlib kan bli ”nästa Aleppo”.
  • Norra Syrien: Här stred USA-stödda SDF mot IS, som besegrades. SDF:s framgångar har väckt Turkiet, som klivit in i konflikten tillsammans med väpnade oppositionsgruppen FSA. Målet är att rensa det turkisk-syriska gränsområdet på kurdiska styrkor.
  • Palmyra: Världsarvsstaden var under en tid kontrollerad av IS men har två gånger återtagits av den syriska regimen, den senaste gången i början av mars, med hjälp av ryskt understöd.
  • Raqqa: SDF befriade nyligen IS egenutropade ”huvudstad” Raqqa. Det finns dock kvar landminor och även små fickor av IS-terorrister i området.
  • Deir Ezzor: Regimkontrollerade Deir Ezzor, nära gränsen mot Irak, har under flera år varit belägrad av IS. Nu pågår en sista strid för att kasta ut terrorsekten, där både SDF och Iran- och rysstödda styrkor attackerar från olika håll. Vem som kommer att styra området när IS är bortdrivet är oklart.

Syrien – från fredliga demonstrationer till blodigt storkrig