”Måltavlan var där men han träffades inte”

Uppdaterad 2021-08-05 | Publicerad 2021-08-04

Tre skadades allvarligt när skyttar öppnade eld vid ett köpcentrum i Kristianstad under tisdagskvällen. Mycket tyder på att de tre sköts av misstag. Flera oberoende källor uppger för Aftonbladet att måltavlan ska ha varit en annan person.

– Måltavlan var där men han träffades inte, säger en man som vill vara anonym.

Två män och en kvinna vårdas på sjukhus med allvarliga skador efter att skyttar öppnat eld vid ett köpcentrum i Gamlegården, Kristianstad. Skjutningen inträffade strax före klockan fyra på tisdagseftermiddagen – när mycket människor befann sig i området.

Ett stort antal skott avlossades på platsen. Vittnesmål gör gällande att det ska röra sig om minst ett tiotal skott från olika skyttar.

Flera källor uppger till Aftonbladet att offren, en man i 20-årsåldern, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern, inte var de tilltänkta offren.

– Måltavlan var där men han träffades inte, säger en man som vill vara anonym.

Tre skottskadades allvarligt vid ett köpcentrum i Kristianstad under tisdagskvällen.

”Kunde lika gärna ha träffat mig”

Mannen befann sig vid köpcentret när skjutningen inträffade.

– Killen som blev skjuten stod precis framför mig. Den kulan kunde lika gärna ha träffat mig. Man kan bli skjuten utan att man gjort något.

Mannen förklarar att han bott över tio år i området och känner mycket folk. Han tycker oerhört synd om de tre som skadades.

– Kvinnan kunde lika gärna ha varit min mamma. Någon av killarna kunde ha varit min bror.  

Är det okej att jag skriver det du berättar?

– Ja, skriv, skriv ned allt! Det är viktigt att allmänheten vet. Låt dem veta sanningen.

En annan man som också befann sig nära köpcentret när skjutningen inträffade är upprörd över att det tog långt tid för ambulansen att komma.

– Det tog 30 minuter. Först kom bara en ensam polisbil. Det var verkligen dåligt.

Polisen kan varken dementera eller bekräfta om någon av offren på något sätt kan tänkas ha varit måltavlor i skjutningen eller helt enkelt sköts av misstag.

– Det är ett medvetet val från vår sida att inte kommenterar det. Vi kan inte säga om det var på det ena eller andra sättet. Dels för att det råder förundersökningssekretess och dels av omsorg för den enskilde, säger Thomas Johansson, kommunikatör för polisen i nordöstra Skåne.

Polisen har inte kommenterat huruvida de skadade kan ha varit måltavlor i skjutningen.

Följ ämnen i artikeln