Klimat & miljö

Brand når kraftverk – boende flyr

Av: 

TT

Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.

NYHETER

En av de många markbränder som härjar i Turkiet har nått värmekraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra delen av landet.

I kraftverket förvaras tusentals ton kol och boende fick under natten fly hals över huvud i båtar.

På onsdagskvällen twittrade borgmästare Muhammet Tokat att lågorna kommit in i själva anläggningen och under natten började hundratals boende att evakueras sjövägen.

Även brandmän och poliser har tvingats fly området när lågorna dragit fram över de omgivande kullarna, enligt AFP:s utsända.

När evakueringslarmet ljöd fick traktens boende samla ihop det viktigaste av sina tillhörigheter och bege sig till den närliggande hamnen i Oren, där de fick kliva ombord kustbevakningens snabba motorbåtar.

Människor evakueras i båtar efter att en markbrand nått kolkraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.

Alla explosiva ämnen och farliga kemikalier har flyttats från kraftverket, enligt regionala myndigheter. Bland annat har vätgastankar som används för kyla anläggningen tömts och fyllts med vatten.

– Men det finns en risk att elden sprider sig till de tusentals tonnen kol som finns därinne, berättar den regionala borgmästaren Osman Gurun.

När lågorna närmade sig kraftverket tidigare i veckan flyttades dock mycket av kolet till en förvarningsplats omkring fem kilometer från kraftverket, enligt turkiska medier.

Skogsbränderna som nu har härjat i Turkiet i över en vecka beskrivs som de värsta på flera generationer. Minst 180 bränder har ödelagt enorma arealer av lummig grönska. Hittills har åtta människor och tusentals djur dött och tusentals människor har evakuerats.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Turkiet

Bränder