H&M stänger i Kina – efter uttalandet

Publicerad 2021-03-27

Hennes & Mauritz butiker i delar av Kina stängs ner av hyresvärdarna, till följd av att klädjättens uttalande om misstänkt tvångsarbete i Xinjiang fortsätter spridas.

Åtminstone sex butiker har stängts ned av fastighetsägarna.

Samtidigt ökar ilskan på sociala medier med uppmaningar om bojkott.

I måndags satte EU in sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemän i Xinjiang-provinsen, kopplat till förtryck mot den muslimska folkgruppen uigurer.

Samtidigt pågår en omfattande kampanj mot västerländska företag, bland annat svenska H&M.

Kinas kommunistiska ungdomsparti har plockat upp ett uttalande från klädjätten, om att de inte skulle köpa in bomull från Xinjiangprovinsen på grund av rapporter om tvångsarbete.

På kinesiska sociala medier ökar ilskan mot H&M i takt med att uttalandet som anses skymfa Kina sprids allt mer.

Kunder utanför en H&M-butik i Shanghai.

Nu har H&M:s butiker i delar av Kina börjat stängas ner av hyresvärdarna till följd av uttalandet, rapporterar Bloomberg.

Åtminstone sex butiker i städerna Urumqi, Yinchuan, Changchun och Lianyunang have har stängts ned av fastighetsägarna. Lokalmedier har rapporterat om ännu fler stängda butiker, med bilder som visar hur H&M:s reklamskyltar plockas ner.

Klädbutikerna har raderats från Apple Maps och från kartan i Kinas största taxi-app Didi– och varorna har plockats bort från e-handelsjättarna.

– Det finns en risk för att man ska ge sig fysiskt på butikerna. Det har hänt tidigare i historien när det varit stora demonstrationer mot olika företag eller stater, att man faktiskt gett sig på och förstört materiell egendom, har FOI-forskaren Oscar Almén tidigare sagt till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln