Protester fortsätter efter mordet på Sarah Everard

Uppdaterad 2021-03-24 | Publicerad 2021-03-15

När hundratals samlades i södra London under lördagskvällen var det för att hedra mördade Sarah Everard och visa sitt avsky mot kvinnovåldet.

Då slog polisen tillbaka med kraft och grep flera demonstranter.

Agerandet bemöttes av en ilska som resulterat i nya sammandrabbningar både på gatorna och bland politikerna.

”Smsa när du kommit hem”.

Frasen som ofta hörs när en kvinna rör sig ensam i en stad efter att mörkret fallit har blivit ett slagord för demonstrationerna som just nu pågår i London. Sarah Everards promenad från kompisen i stadsdelen Clapham hem till Brixton i södra London tar mindre än en timme. Men hon kom aldrig hela vägen fram.

Hennes pojkvän, som hon till och med pratade i telefon med under delar av promenaden, anmälde henne försvunnen dagen efter. En vecka senare hittades mänskliga kvarlevor i ett skogsområde i Kent. I fredags meddelade polisen att det var Sarah Everard som hittats död. En 48-årig polis sitter nu häktad, misstänkt för att ha dödat henne.

Avbrutna protester orsakade nya

Folksamlingar ska undvikas under pandemin. Den som organiserats för att hedra Sarah uppmanade deltagarna, bland dem hertiginnan av Cambridge Kate Middleton, till att följa rekommendationerna och hålla avståndet. Manifestationen beskrevs av flera som deltog under lördagen som lugn och fridfull. Men senare på kvällen bröt polisen upp massorna och ett kaos bröt ut. Reuters har rapporterat om hur kvinnor släpades från platsen och flera personer greps.

”Scenerna från Clapham i kväll är djupt skakande. Kvinnor har samlats för att sörja Sarah Everard – de borde fått göra det i fred. Jag delar deras ilska och är upprörd över hur det här har hanterats av polisen”, skriver Labour-ledaren Keir Starmer på Twitter.

Kvinnor protesterar efter mordet på Sarah Everard, 33.

Londons borgmästare Sadiq Khan krävde en utredning av polisens agerande och inrikesminister Priti Patel vill se en förklaring. Demonstranterna å sin sida kräver att polischefen, Dame Cressida Dick, avgår. När demonstrationerna fortsatte dagen därpå och nu även långt in på måndagskvällen.

Trots att flera böter delats ut för brott mot coronaregler har hundratals återigen marscherat från Parliament Square och genom Soho med plakat som hävdar kvinnors rätt att röra sig fritt ute. Grupper som skingrats samlas spontant upp igen för sittprotester, bland annat utanför polisen Scotland Yards högkvarter. En dispyt om huruvida människor ska fortsätta ha rätt att demonstrera på coronasäkra vis trots pandemin splittrar Storbritanniens politiker.

Kvinnor protesterar efter mordet på Sarah Everard, 33.

Ilskan delas av oppositionen

Polischefen Dame Cressida Dick har meddelat att hon vägrar avgå och inrikesminister Priti Patel uppmanar de ilskna kvinnorna som dröjer sig kvar på gatorna att gå hem. Men polisens bruk av de nya brittiska pandemilagarna har kommit att diskuteras med anledning av polisens upplösande av den till en början fredlig protesten i lördags. Priti Patel säger att regeringen alltid kommer att försvara demonstrationsrätten.

– Men man måste hitta balansen mellan demonstrationsfriheten och rätten för individer att fortsätta sina vardagsliv. Lagen ger polisen rätt till att arbeta mer proaktivt för att tackla farliga och tumultartade demonstrationer, säger hon.

Sarah Everards kvarlevor hittades i ett skogsområdet.

Skuggregeringens inrikesminister Nick Thomas-Symonds uttrycker en mer sympatisk hållning för personerna på gatorna.

– Jag delar ilskan som finns mot polisen kring detta, det finns djupa och viktiga lärdomar att dra och förändring måste uppstå, säger han enligt BBC.

Däremot måste det gå att hitta coronasäkra sätt att uttrycka sin solidaritet för kvinnor som drabbats av vettlöst våld, enligt Nick Thomas-Symonds.

– Scenerna från i lördags borde utgöra en varningssignal till parlamentet. Att skynda igenom dåligt genomtänkta restriktioner mot demonstrationsrätten skulle vara ett stort misstag, med långvariga konsekvenser och skador på vår demokrati.

PODD Mordet på Sarah Everard

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen