Här är kommunen med flest p-bötessmitare

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2021-01-14

Det som göms i snö ... kan bli anledning till en parkeringsanmärkning. Arkivbild.

Svenskarna har blivit något bättre på att betala sina parkeringsanmärkningar. Men skillnaden är stor mellan landets kommuner.

Totalt utfärdades det parkeringsanmärkningar för 1,15 miljarder kronor under pandemiåret 2020, enligt statistik från Transportstyrelsen som TT har tagit del av. Totalsumman är i princip densamma som för 2019.

Överlag har dock svenskarna blivit bättre på att betala sina böter. Jämfört med 2019, då 86,6 procent av dem som fått en parkeringsanmärkning betalade för sig, gick totalsiffran under 2020 upp till 87,9 procent.

Alla kan dock inte klappa sig själva på axeln.

Fem värsta syndarna

Från Åstorp i söder till Lycksele i norr, när det kommer till att vara dåliga på att betala är svenskarna generellt sett lika goda kålsupare allihop, oavsett geografisk tillhörighet.

Värst ser det ut i Lycksele, där det under 2020 utfärdades 180 böter, men endast 60 betalades (33,3 procent). Av dessa skrevs 93 ut i mars månad, ungefär samtidigt som pandemin slog till i landet. Huruvida de båda utgör ett samband kan inte Gunilla Sjögren, kommunikatör i kommunen svara på:

– Nä, det jag tänker spontant är att det har med lasarettet att göra. Vi har ju gratis parkering i övrigt så jag blir lite förvånad över siffrorna. Det är om det har varit någon specifik insats som gjorts där i mars, men det vet jag inte.

Att inte betala parkeringsanmärkningen är som sagt inte ett fenomen som är begränsat till norr. Oxelösund (55,2), Kungsör (61,0), Timrå (65,3) och Åstorp (73,3) utgör den övriga skaran i bottenfemman.

– Det man kan säga generellt vad gäller landet är att Malmö och Skåne haft stora problem med "bilmålvakter", men där ser det ut att ha förbättrats senaste åren. Annars är det ju i rena antal Stockholm som sticker ut, där utfärdas ungefär en tredjedel av alla böter, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Fem bästa kommunerna

Även när det kommer till klassens duktigaste går det inte att urskilja kommunerna enbart på geografi. Värnamo (94,8), Sunne (94,9), Sala (95,5) och Ljungby (95,9) tillhör alla i tur och ordning de fem kommuner med bäst betalningsgrad.

Landets laglydigaste parkerare, i alla fall när det kommer till att betala sina böter, kommer dock ifrån Östhammar. Av förra årets 699 utfärdade anmärkningar i kommunen är hela 683 betalade, 97,7 procent.

– Fan vad roligt! säger gatu- och trafiksamordnare Anders Hedberg när han får reda på nyheten.

TT: Varför ser statistiken ut som den gör tror du?

– Vi har bra skyltning, först och främst. Så jag tror folk förstår bra vad som gäller. Sedan har vi duktiga p-vakter också som inte lappar annat än där det är tydligt och då känner nog folk att "ja, där blev det fel".

Den generella nivån ligger på 80–90 betalningsprocent i de flesta av landets kommuner. Några saknas dock i statistiken och ett par har endast ett fåtal anmärkningar utfärdade och är därför inte medtagna i sammanställningen.

2019 utfärdades 1 546 611 parkeringsanmärkningar och 2020 var siffran 1 490 932.

Följ ämnen i artikeln