20-åring åtalas för mordet på sjubarnspappan Joakim, 45

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sjubarnspappan Joakim Forsberg, 45, knivmördades vid en bankomat i Rissne.

20-åringen som nu åtalas för mordet var på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik där han avtjänade ett straff för ett annat mord. Han rymde för att han ville fira sin 20-årsdag i frihet.

– Jag påstår att det är ett mord, det finns inga förmildrande omständigheter, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

Sjubarnspappan Joakim Forsberg, 45, knivmördades utanför Hemköp i Rissne den 2 januari i år. Den 20-åring som nu åtalas var på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik där han avtjänade ett straff för ett mord när han attackerade Joakim med flera knivhugg.

Åtalet omfattar även rån vid samma bankomat 27 december 2020 samt försök till rån vid en bankomat på Vasagatan i Sundbyberg den 4 januari 2021.

– Personen har erkänt att han har huggit målsäganden med kniv och det finns teknisk bevisning som binder honom till mordet och de andra gärningarna, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

Joakim, 45, knivmördades i Rissne.
Foto: Privat
Joakim, 45, knivmördades i Rissne.
Foto: POLISEN

”Såg honom på marken”

Joakim Forsberg var kvällen han mördades tillsammans med sin flickvän Faouzia. De hade besökt en restaurang under kvällen.

– Han fick låna mitt kort och gå för att ta ut pengar. Jag satt kvar inne på restaurangen. När det dröjde så ringde jag honom men han svarade inte, har Faouzia tidigare berättat för Aftonbladet.

Hon gick ut och såg Joakim ligga ner vid bankomaten.

– Det var ungefär 30 sekunder efter. Jag såg honom på marken och förstod först inte vad som hade hänt.

Händelseförloppet ska ha varit mycket snabbt. Övervakningsfilmer från händelsen visar hur 20-åringen knivhotar Joakim och hur det sedan utdelas flera hugg.

Foto: POLISEN
Bilder från övervakningskamera visar attacken. Bilden är maskad av polisen.

– Hugget som träffade i bröstet var dödligt. Personen har erkänt handlingen och jag åtalar honom för mord, jag ser inga förmildrande omständigheter, säger åklagaren.

Allt gärningsmannen kom över var Joakims plånbok innan han flydde platsen.

Fyra dagar senare kunde han gripas på tunnelbanan, misstänkt för mordet. Det visade sig att han varit på rymmen i tre veckor efter att han den 14 december lyckats springa ifrån sina ledsagare under en övervakad promenad från Helix rättspsykiatri i Huddinge, söder om Stockholm.

Foto: POLISEN
Mannen var dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivmördat Mahmoud Alizade 2017.
Foto: POLISEN

Bodde i ödehus

20-åringen var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, efter att han knivmördade eleven Mahmoud Alizade på Enskede gårds gymnasium under hösten 2017.

I den rättspsykiatriska utredningen som gjorts av honom, och som kommit fram till att han utförde gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, framgår det att han rymde för att han såg behandlingen som meningslös. Han ville tillbringa sin 20-årsdag i frihet, vilket han menar kunde att bli ett fint minne att berätta för framtida barn. Den pågående pandemin underlättade för honom att hålla sig undan polisen, har han själv uppgett, då han kunde bära munskydd utan att någon reagerade.

Sin tid på rymmen tillbringade han bland annat i ett ödehus. Han hade lyckats spara en del pengar som han sedan lade på ett tillfälligt boende. Men pengarna tog snabbt slut. Hyran var hög och han köpte alkohol och narkotika.

Vid tiden för gärningen var han kall och hungrig och i ett desperat behov av pengar, har han själv uppgivit, men att han trots det absolut inte ville tillbaka till rättspsyk.

20-åringen erkänner själva handlingen men nekar till att han hade uppsåt att mörda. Han ska först när han läste om händelsen i media trott att det var överdrivet, att mannen han högg bara blev ytligt skadad och kanske ”behövde lite omplåstring”.

Foto: Polisen
Fångades på övervakningskamera vid bankomaten.
Foto: Peter Wixtröm

Våldsamt beteende sedan barnsben

Den 20-årige mannen ska sedan mycket tidig ålder uppvisat ett kraftigt avvikande och våldsamt beteende, något som varit väl dokumenterat både på barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten. I skolan kunde han inte undervisas tillsammans med andra barn av säkerhetsskäl.

I en orosanmälan som gjorde när han var sju framkom det att han gömde saxar som han tänkt skada andra barn med. Han har ett flertal diagnoser men har under sin tid på rättspsyk visat sig vara svårbehandlad både med mediciner och terapi och även visat sig vara ett svårbedömt fall.

Rättegången förväntas påbörjas i nästa vecka.

Publicerad: