Digitalt sammanträde blev en pärs för Region Gävleborg

Se kaoset som uppstod när teknikstrul fördröjde mötet flera timmar

Uppdaterad 2021-02-01 | Publicerad 2021-01-31

Att samla 75 ledamöter för ett digitalt regionfullmäktige är inte alltid så lätt.

Det visade Region Gävleborg vars första punkt i dagordningen tog fem timmar att klubba i fredags.

– Det går ju till slut, men visst var det väl en pärs, sa ordförande Kenneth Nilshem (C) efter det struliga sammanträdet.

Sammanträdet med starttid 09.30 under fredagsmorgonen började dåligt.

– Eftersom alla inte lyckades koppla upp sig i tid så startade inte mötet förrän klockan 10.15, säger regionfullmäktiges första vice ordförande Lars-Göran Langeborg (V).

Sedan fortsatte problemen att hopa sig. När det blev dags för lunch runt klockan 12 hade man inte ens blivit klar med uppropet.

– I samband med att vi återupptog mötet efter klockan 14 kunde vi fatta beslut om protokolljusterare och gå vidare i dagordningen, säger Lars-Göran Langeborg dagen efter mötet.

Uppstår viss irritation

Sammanträdet blev en farsartad uppvisning i vilka problem som kan uppstå när all kontakt plötsligt blir digital. Ledamöter som begärt ordet kom aldrig fram i bild. Andra syntes i stället lite för ofta, men då ur mindre smickrande vinklar. Att hålla koll på talartiden var nästintill uteslutet redan från början – skulle klockan börja ticka när ordförande gav ordet, eller när personen faktiskt lyckats få på sin mikrofon och börjat tala?

– Mycket handlar ju om mötesdisciplin. Har man ett fysiskt möte är det inte så att alla gapar i mun på varandra. Men sitter man uppkopplad i sin egen bostad och vill påkalla uppmärksamhet, i stället för att begära ordet som man ska, så ropar man bara ut att ”nu ser jag inte dig” eller ”nu hör jag inte dig” rakt ut, säger Lars-Göran Langeborg.

– Du kan ju tänka dig hur det blir när 75 ledamöter ska säga någonting samtidigt, säger han.

Även själva voteringsprocessen förvirrade. ”Hur ångrar man sig?” hörs det plötsligt när beslutet om att ge vårdanställda extra ersättning under pandemin. ”Det ska finnas en röd knapp där någonstans” ropar någon annan tillbaka.

– Det är klart att det uppstår en viss irritation hos ledamöter som känner att nej nu ser jag inte den som pratar, eller nej nu har jag inte lyckats koppla upp mig eller nu har jag ramlat ur mötet, säger Lars-Göran Langeborg.

Behöver ändra kommunallagen

Det är snart ett år sedan coronapandemin fick hela världen att ställa om. Att sköta tekniken är bevisligen fortfarande inte det lättaste, men många hoppas nu på att en ändring i kommunallagen ska förenkla den demokratiska processen.

– Det är i huvudsak otydligheterna i kommunallagen som ställer till med problem. Det finns krav på att alla ska kunna delta i mötet på samma villkor, även digitalt, men det finns ju olika tolkningar kring vad det innebär. Har man stor fullmäktigeförsamling så är det svårt att se till att alla är synliga samtidigt. Det behöver förtydligas, säger Lars-Göran Langeborg.

Aftonbladet har sökt ordförande Kenneth Nilshem för kommentar men inte lyckats nå honom.