Protester planeras vid ryska FSB

TT-AFP

Publicerad 2021-01-26

Protester för att Aleksej Navalnyj ska släppas ur fängelse kommer att hållas utanför säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter som brukar kallas "Lubjanka" efter torget framför det. Här deltar Navalnyj själv i en protest där år 2012. Arkivbild.

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse uppmanar till nya jätteprotester till helgen – denna gång utanför säkerhetstjänsten FSB:s och president Putins respektive högkvarter i Moskva.

Navalnyjs stab kallar till samling på de två torg som ligger framför myndighetsbyggnaderna vid lunchtid på söndag lokal tid. Därifrån kommer det sedan gå demonstrationsmarscher. Vilken väg marscherna kommer att ta beror helt på hur situationen utvecklar sig, skriver arrangörerna i ett Facebook-evenemang.

Valet av plats är genomtänkt: FSB anklagas för att ligga bakom den uppmärksammade förgiftningen av Navalnyj – på order från presidenten. Myndigheterna tillbakavisar alla sådana uppgifter.

Demonstranterna kräver att oppositionsledaren släpps fri. Navalnyj vårdades för och återhämtade sig från förgiftningen i Tyskland och återvände till hemlandet för en dryg vecka sedan. Då greps han direkt på flygplatsen och nu riskerar han flera års fängelse, anklagad för att inte ha hört av sig regelbundet till den ryska kriminalvården under sin Tysklandsvistelse, vilket han var förpliktigad att göra enligt ett tidigare, villkorligt och ifrågasatt straff.

Den gångna helgen ingrep den ryska polismakten mot protester i omkring 100 städer och orter och frihetsberövade närmare 4 000 människor.

FSB är den ryska federationens arvtagare till sovjetiska KGB och sitter i samma byggnad.