Samtliga stadsdelar rödlistade i Oslo

Varnar: Huvudstaden kan bli rödast i Europa

Publicerad 2020-09-21

Förbud att ses fler än tio personer och restauranger som registrerar sina besökare.

Efter att samtliga stadsdelar i Oslo rödlistats införs nu nya restriktioner i norska huvudstaden.

Myndigheter varnar nu för att huvudstaden kan bli en av de rödaste i Europa.

Totalt 15 stadsdelar rödmarkerades under söndagen efter att man registrerat över 20 smittade per 100 000 invånare, skriver norska Dagbladet.

Värst drabbat är områdena Gamla Oslo, St. Hanshaugen och Sagene med över 100 smittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

– Jag tror inte att folk i Oslo förstår allvaret. Nu ser det ut som människor har lika mycket kontakt med varandra som i en normal situation. Det är inte osannolikt att Oslo kommer att vara bland de rödaste städerna i hela Europa om utvecklingen fortsätter som den är nu, säger vice hälsodirektör Espen Nakstad till NRK.

Hälsomyndigheterna varnar nu för att Oslo kan bli en av de ”rödaste” städarna i Europa, och under måndagen kom besked om nya, striktare coronaåtgärder.

Ska registrera besökare

Från och med tisdag klockan tolv är det förbjudet att samlas fler än tio personer i privata hem, enligt norska medier.

Restauranger och andra verksamheter uppmanas att registrera alla besökare.

– Det gäller alltifrån pubar och kaféer till Ikea, sa Raymond Johansen, ordförande i Oslos kommunfullmäktige under en pressträff.

Myndigheterna ger en skarp uppmaning till Osloborna att använda munskydd i kollektivtrafiken alla tider. Johansen uppmanar folk som kramas, hälsar med handskakningar och lever som vanligt att tänka om.

Staden testar omkring 10 000 per vecka, men enligt Johansen är smittspårningsarbetet inte helt enkelt. 

– Vi har haft unga människor med 250 nära kontakter. Det säger sig själv att det gör smittspårningsarbetet svårt. Det ökar också risken att smittan sprider sig till vårdpersonal. 

Espen Nakstad.

Ökar i stadig takt

Både Johansen och Nakstad understryker att situationen i huvudstaden är oroande, delvis för att infektionsutvecklingen ökar stadigt och är kopplad till många olika utbrott.

– I Oslo har smittspridningen ökat stadigt i flera veckor i rad. Vi är oroliga eftersom det inte finns något tecken på att antalet går ner, säger Espen Nakstad.

Johansen varnade för fler och striktare restriktioner om utvecklingen inte vänder.

– Om antalet smittade fortsätter att öka som nu kommer vi att behöva införa kraftiga åtgärder, säger Raymond Johansen.

Enligt Irene Taslo, överläkare i Gamle Oslo där smittspridningen ökat som mest, kommer det bli svårare att stoppa spridningen nu jämfört med i mars.

– Arbetsbördan för att begränsa smittspridningen är nu större på kommunal nivå, och målet är att hålla samhället öppet så länge som möjligt, säger hon.

Ökar bland unga och gamla

Framförallt har smittspridningen ökat bland invånarna i 70-årsåldern.

Dock ser man fortfarande en ökning bland främst unga vuxna i 20-årsåldern i Oslo och övriga Norge.

15 stadsdelar rödlistades.

Samtidigt varnar Raymond Johansen för att den pågående busstrejken i huvudstaden kan bidra till ökad smittspridning.

– Pandemisituationen gör det viktigt att hålla avstånd från varandra och det finns en risk att det blir trängsel, säger han till Aftenposten.

Solberg: Väldigt dumt

Enligt statsminister Erna Solberg beror den senaste tidens kraftiga ökning av konstaterade coronafall i landet på ”importsmitta”.

– Vi fick lite importsmitta efter sommaren av folk som reste till land som inte var öppna. Sedan har hållningen till detta att vara i karantän blivit lite mer avslappnad, säger hon till SVT.

Hon konstaterar även att det varit ”väldigt dumt” att det tidvis varit en aggressiv landskamp mellan Norge och Sverige vad gäller strategier.

– Det är dessutom just nu relativt lite skillnad mellan våra länder.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln