Presidenten: Libanon riskerar gå "åt helvete"

TT-Reuters

Publicerad 2020-09-21

Michel Aoun, till vänster, har flera gånger tagit emot Mustafa Adib för att höra hur det går med regeringsbildningen. Men nu är han pessimistisk. Bilden är tagen den 14 september.

Ingen ljusning syns i Libanons snåriga regeringsförhandlingar. Landet kan vara dödsdömt om parterna inte kan enas, varnar president Michel Aoun.

– Ståndpunkterna har bara hårdnat, ingen snar lösning verkar finnas, säger Aoun i ett tal.

På frågan hur det går för landet om förhandlingarna förblir resultatlösa svarar han:

– Åt helvete, givetvis.

Han gav i det senaste månadsskiftet Libanons ambassadör i Tyskland, Mustafa Adib, uppdraget att försöka bilda ny regering. Den förra, som fortsätter att styra under en övergångsperiod, avgick den 10 augusti efter den enorma explosionsolyckan i huvudstaden Beiruts hamn veckan före.

Men parterna i landets komplicerade politiska landskap, uppbyggt på maktdelning efter religionstillhörighet, står alltså fortsatt långt ifrån varandra. Och många libaneser som deltagit i stora protester mot Libanons ledning ser även Adib som representant för den gamla elit som kört ned landet i djup kris.

Även Frankrike, som styrde regionen för ungefär ett sekel sedan, har framfört farhågor om att Libanon som nation är i fara.