Trump om han kommer lämna över makten: ”Vi får se”

Publicerad 2020-09-24

Donald Trump kan inte lova att han kommer överlämna makten på ett fredligt sätt efter valet.

Det säger han på en pressträff under onsdagen.

– Vi får se vad som händer, säger presidenten.

Donald Trump kan inte utlova att han kommer medverka till regelrätt och lugn överlämning av makten efter presidentvalet den 3 november.

En journalist frågade honom på onsdagens pressträff om han kan lova att arbeta för ett fredligt överlämnande av makten, oavsett om han vinner, förlorar eller om valet bli oavgjort.

– Vi får se vad som händer. Du vet att jag har klagat, väldigt stark, på de här valsedlarna. Och valsedlarna är en katastrof, svarade Trump och syftade på den stora mängd poströster som väntas i valet på grund av coronapandemin.

Donald Trump under pressträffen i Vita huset på onsdagen.

Trump har vid flera tillfällen klagat på systemet med poströstning och hävdar att det kan leda till valfusk – ett påstående som är mycket omstritt. Bland annat Ellen Weintraub, chef för den nationella valkommissionen i USA, har helt avfärdat Trumps påståenden om att poströster kan leda till valfusk.

– Det finns helt enkelt ingen grund för konspirationsteorin om att poströster leder till fusk, säger hon enligt BBC.

Huruvida Donald Trump kommer överlämna makten under protokollmässiga former har varit en lång följetong i USA. Enligt CNN har han tidigare sagt att han kommer sitta kvar längre än de åtta åren som en amerikansk får sitta vid makten. Donald Trump själv säger att det uttalandet var menat som ett skämt.

PODD Det blir stora skillnaden om Biden vinner valet

Aftonbladet Daily pratar om USA-valet med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen