En död i våldsam brand – polisen inleder särskild händelse

Uppdaterad 2021-05-23 | Publicerad 2021-05-22

En person har dött i samband med en kraftig brand i ett flerfamiljshus i Linköping.

Polisen har inlett en särskild händelse och utreder eventuella samband med tidigare grova brott i staden.

– Vi vill se om det kan finnas kopplingar, säger Peter Ström, vakthavande befäl.

En kraftig brand rasade under fredagskvällen i ett flerfamiljshus i i Linköping. Den startade vid 21-tiden i en lägenhet och spred sig sedan med full kraft vidare till vinden.

Brandkår, ambulans och flera polispatruller larmades till bostadsområdet.

Senare under kvällen uppgav polisen att en person hittats död i samband med branden. Den döde är inte identifierad, men polisen har en uppfattning om vem det kan vara och har underrättat anhöriga till den personen.

Polisen inledde ”särskild händelse”

Polisen har inlett en förundersökning där brottsmisstanken inledningsvis är allmänfarlig ödeläggelse.

– Det kan komma att bli fler rubriceringar. Det finns ingen naturlig orsak till branden. Vi vill gärna komma i kontakt med vittnen om kan ha sett något eller vet något om detta. Det är en svårjobbar situation och ett pussel att lägga. Vi har väldigt många resurser som jobbar med detta, säger Dennis Johansson Strömberg.

Polisen beslutade efter branden att inleda en så kallad särskild händelse, något som görs för att frigöra resurser till utredningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska polisen bland annat undersöka eventuella samband till mordet på en ung man i Linköping i torsdags.

– Vi har haft en del händelser och grova brott i Linköping den sista tiden. Vill vill se om det kan finnas kopplingar till dem, säger Peter Ström, vakthavande polisbefäl i regionen.

Hela taket i lågor

Som mest bekämpades branden av mer än 20 brandmän. Drygt en timme efter larmet stod hela taket i lågor. Räddningstjänsten meddelade att man inriktat insatsen på att begränsa spridning till närliggande flerfamiljshus.

Flera poliser togs till sjukhus efter att ha andats in rök.

Samtliga boende i flerfamiljshuset evakuerades. Minst fyra poliser togs under kvällen till sjukhus efter att ha andats in rök.

– De har kunnat lämna sjukhuset och har inga allvarliga skador, säger Peter Ström.

Räddningstjänsten uppmanade under natten boende i närområdet att stänga dörrar, fönster och ventilation. Kommunen har öppnat en närliggande skola där socialjouren finns på plats.

Fotnot: Tips kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14 eller via polisens tipsformulär.


Jackpott 17 milj på Stryktipset – rygga expertens
system

Följ ämnen i artikeln