Ecuadoriansk knarkcontainer på väg till Helsingborg stoppad

Publicerad 2022-09-29

Narkotikapoliser står vakt vid kokainbeslag som gjordes i container som skulle frakta bananer.

Flertalet banancontainrar stoppade i Ecuador har koppling till Sverige.

I lasterna gömdes stora mängder kokain – bland annat under bananerna.

Nu säger svenska Tullverket att containrarna hade Helsingborg som slutdestination.

Narkotikapolisen i Ecuador har i år stoppat tre stora smugglingsförsök av kokain - som alla har koppling till Helsingborg, något som även Helsingborgs dagblad rapporterat om.

Det senaste beslaget gjordes i augusti i hamnstaden Guayaquil i Ecuador.

Då hade 348 kilo kokain gömts i golvet i en banancontainer. Ett modus som är relativt ovanligt, menar Johan Arvidsson som är chef för tullens underrättelseenhet i södra Sverige.

– Det är enorma mängder droger det gäller.

Johan Arvidsson berättar att ett liknande tillslag gjordes redan i mars.

– I mars hittades 319 kilo kokain. Även där i golvet i en banancontainer.

Johan Arvidsson berättar att containrarna skulle lastas om i den tyska hamnen i Bremerhaven, men att lasten hann stoppas redan i Ecuador.

Det tredje tillslaget skedde i april i år. Ett mycket större beslag där cirka 2,4 ton låg gömt i bananlådor i en container som var på väg till Helsingborg via Bremerhaven.

Men en del av narkotikan kan vara avsedd för marknaden i Sverige. Därmed är tillslaget intressant för det svenska Tullverket, menar Johan Arvidsson.

– Det är 50/50 att drogerna skulle lastas av i Bremerhaven och gå ut i Europa. Alternativt gå vidare till Helsingborg och gå ut i Sverige.

Varför fraktas drogerna just till Helsingsborg?

– Vi kan inte vara helt säkra på varför just Helsingborg används, men hamnen här är en stor mottagningshamn för transporter från Sydamerika. En stor mängd varor från Sydamerika kommer in den vägen. Om drogerna lyckas ta sig in i Sverige via Helsingborg delas det upp och säljs vidare. 

Några misstänkta för inbladningen i smugglingsförsöken finns inte i Sverige. Tullverket bedriver inte heller någon förundersökning kring ärendena.

– Vi behöver ha lite mer konkret misstanke för att kunna genomföra en förundersökning, säger Johan Arvidsson.