Herman, 23, dödades i parkeringshuset – nu åtalas 19-åring

Mamman: Min son var snäll och omtänksam

Publicerad 2023-01-10

Efter år av Oxycontinmissbruk sköts Herman Nilica till döds i ett parkeringsgarage.

Enligt utredningen skulle Herman hämnas för ett brott som begåtts mot en kvinnlig vän – men mannen han ville hämnas på var beväpnad med en pistol.

Nu åtalas en 19-åring för mord.

– Åtalet förändrar ju egentligen ingenting. Det ger mig ju inte Herman tillbaka, säger mamman.

Den 13 april 2022 sköts Herman Nilica, 23 år gammal, ihjäl i ett parkeringshus i Karlshamn.

Han hade då missbrukat Oxycontin i många år, och flera gånger hamnat i farliga situationer då han varit skyldig langare pengar.

Den här dagen hade han stämt träff med en 19-årig man.

Enligt åklagaren hade 19-åringen några dagar tidigare rakat av håret på en kvinna som Herman kände, något som 19-åringen även åtalas för.

Herman blev 23 år gammal.

”Blev arg och stämde träff”

Rakningen ska ha varit ett straff för en obetald skuld, och kvinnan ska också ha pistolhotats.

– Som jag uppfattat det utifrån utredningen och de telefontömningar vi gjort så är det den händelsen som är upptakten till att Herman sedan dör. Kvinnan berättade för Herman vad som hänt. Han blev arg och bestämde träff med den nu åtalade mannen i garaget under förespegling att han skulle köpa narkotika. Men egentligen tänkte han råna honom som hämnd för vad han gjort mot kvinnan, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström.

Herman var beväpnad med tillhyggen och stickvapen, och hade uppgett att han skulle ”ge sig på” 19-åringen. Till vilken grad kan man inte veta.

Parkeringshuset i centrala Karlshamn där Herman Nilica sköts till döds.

Ett enda skott

Det som istället hände var att Herman sköts till döds.

Ett enda skott avlossades.

Det skadade Hermans hjärta, lunga och lever och han avled.

I dag åtalas 19-åringen både för mordet på Herman Nilica samt för grovt olaga hot och olaga tvång mot den kvinna han rakade av håret på.

19-åringen själv har medgett att han sköt Herman men hävdar nödvärn.

– Jag tycker det finns tillräckliga skäl för att tingsrätten ska pröva om det ska anses vara mord. Åtminstone bör det bedömas som vållande till annans död, grovt brott, säger Bergström.

”Tror ingen är så kall”

Hermans mamma Maria har ännu inte läst åtalet. Hon säger att det ändå inte ger henne sonen tillbaka.

– Jag har aldrig sett den mannen som sköt Herman. Jag vet inte vem han är. Det finns inget att säga till honom nu, det är för sent. Han borde ha tänkt sig för innan, säger Maria.

– Jag kan inte tänka mig att han är så kallhamrad egentligen, det tror jag ingen är. Det är samhället som har blivit hårt och kallt. Bara det att man går beväpnad med en pistol som den här 19-åringen gjorde är väl ett tecken på det.

Det är inte bara Maria som sörjer Hermans död. Hela hans familj, alla hans vänner, saknar honom.

– Jag skulle vilja framföra att Herman var en alldeles för snäll och omtänksam kille, därför blev det som det blev. Han var inte tuff och hård, han var mjuk. Han ville alltid lösa alla andra problem istället för att ta tag i sina egna, säger Maria.

”Jättehemskt det som hänt oss”

Maria, och Hermans pappa Gerold, har tidigare berättat om Hermans kamp mot droger, främst Oxycontin, ett narkotikaklassat läkemedel. Missbruket förändrade Herman, det gjorde honom sjuk, fick honom att begå brott och satte honom i skuld.

Familjen kämpade för att han skulle få rätt hjälp men de sista åren i Hermans liv var han rädd, ständigt beväpnad med kniv eller skruvmejsel, och bar på enorma skuldkänslor över allt han ställt till med. Därtill hade en fruktansvärd abstinens.

– Jag tycker nästan att förnekelsen från myndigheternas sida, att de inte medger att allt blir värre, är det mest skrämmande, säger Maria.

– Det är ju jättehemskt det som har hänt oss, men jag tänker att det värsta är att det inte sker någon förändring. Då blir det helt meningslöst, alltihopa.