Demirok (C) ska avsluta turkiskt medborgarskap

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-01-18

Centerpartiets partiledarkandidat Muharrem Demirok.

Centerns partiledarkandidat Muharrem Demirok är medborgare i både Sverige och Turkiet. Men nu ska han avsäga sitt turkiska medborgarskap.

– Jag vill inte att det här ska utgöra några svårigheter i det fortsatta arbetet, säger han.

Muharrem Demiroks pappa invandrade som 17-åring till Sverige från Turkiet. När Demirok föddes så fick han turkiskt medborgarskap.

Men efter 46 år vill han nu avsäga sig det eftersom han väntas bli vald till partiledare för Centerpartiet.

Anledningen är att han inte vill att medborgarskapet ska utgöra några hinder vad gäller tillgång till möten eller information. Partiledare kan i olika sammanhang få ta del av säkerhetsklassade uppgifter inom ramen för sitt arbete.

Säpo: Kan finnas risker

Säkerhetspolisen skriver i en hemställan till regeringen att utländskt medborgarskap är en ”tydlig och viktig faktor att beakta” vid säkerhetsprövning för personer som kan få tillgång till säkerhetsklassade uppgifter.

Samtidigt betonar Säpo att dubbla medborgarskap generellt inte utgör ett hot.

– Det är tillåtet med dubbelt medborgarskap i Sverige, jag har kollegor både i riksdag och regering som har dubbelt medborgarskap, men jag vill inte att det här ska utgöra några svårigheter i det fortsatta arbetet, säger Muharrem Demirok.

– Jag vill heller inte att det här ska skymma sikten från det jag ska göra politiskt. Jag tycker att frågan om dubbelt medborgarskap har fått väldigt stort utrymme.

Beslutet tog han för någon vecka sedan, i samband med att han fick frågan från Centerpartiets valberedning om han vill bli partiledare.

”Har inga belägg”

TT: Varför skulle ett turkiskt medborgarskap kunna utgöra ett hinder?

– Jag har inga belägg för att det skulle kunna göra så och jag kan inte spekulera i vilka sätt det skulle kunna göra det. Men om det skulle finnas några svårigheter att ta till sig information i ett eventuellt partiledarskap, så vill jag undanröja svårigheterna.

Nu ska han lämna in relevanta handlingar på den turkiska ambassaden.

Demirok var fram tills nyligen kommunalråd i Linköping men är sedan i höstas invald i riksdagen. I förra veckan nominerades han av C:s valberedning att efterträda Annie Lööf.

Enligt Aftonbladet, som först skrev om det dubbla medborgarskapet, blev Demirok svensk medborgare 1997 vid 21 års ålder.

”Är stolt svensk”

TT: Påverkar det på något sätt att vi har en Natoprocess med Turkiet?

– Nej, inte för mig. Natoprocessen kommer att pågå oavsett det här eller inte, för mig är inte det här en stor fråga, säger Muharrem Demirok.

– Jag är en stolt svensk, jag har alltid identifierat mig som svensk men jag har turkiska rötter, och mina rötter är något som jag bär med mig. Jag är otroligt stolt över den resa som min släkt och min pappa har gjort när han flyttade till Sverige.

– Det är väl det som gör lite ont nu när det finns undertoner som också ifrågasätter ens svenskhet och lojalitet.

Lojal och pålitlig

Säpo skriver vidare i sin hemställan från i somras att dubbla medborgarskap kan vara en sårbarhet som främmande makt kan utnyttja för att inhämta skyddsvärda uppgifter om svenska förhållanden.

Vissa länder kan förvänta sig att deras medborgare samarbetar med myndigheterna i hemlandet.

”Det finns exempel på länder med uttrycklig nationell lagstiftning som tvingar landets medborgare, oavsett var i världen de befinner sig, att samarbeta med hemlandets säkerhets- och underrättelsetjänster”, skriver Säpo.

Säkerhetspolisen betonar att det är just en säkerhetsprövning som ska visa om en person är ”lojal och pålitlig”, och att medborgarskapet inte är ett problem i sig.

Följ ämnen i artikeln