ÖB om spiondomen: Viktig

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2023-01-19

Överbefälhavare Micael Bydén säger att torsdagens spiondom i Stockholms tingsrätt är viktig.

Enligt Säpochefen är det mycket allvarliga brott som de båda bröderna nu fälls för.

– Det är oerhört allvarliga anklagelser. Det är viktigt att man kan leda det i bevis att det har varit på det här sättet, säger ÖB Micael Bydén till TT och SR Ekot i samband med ett Natomöte i Bryssel.

– Det här är ofta omfattande processer och jag har följt det så noga jag kan. Jag kan bara konstatera att det har fallit ut på ett sätt som speglar vad de här personerna faktiskt har sysslat med. Det är viktigt, säger Bydén.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt begicks brotten under tio års tid, när den äldre brodern Peyman Kia var anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Vidtagit åtgärder

Enligt Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, har fallet bland annat lett till skärpta rutiner.

– Underrättelsehotet från främmande makt är ju omfattande, det är något som vi har pratat om länge. Försvarsmaktens skyddsvärda tillgångar är ständigt utsatta för olika typer av underrättelseinhämtning, säger hon till TT.

– Både före det här och efter det här har Försvarsmakten vidtagit ett antal åtgärder för att förbättra säkerheten och våra egna kontroller. Det har även kommit en del lagstiftning som innebär att vi har andra typer av säkerhetsskyddslagar, som också är verktyg för oss. Men det är ju samtidigt också omöjligt att kunna skydda sig till 100 procent.

Allvarlig brottslighet

Säpo konstaterar att bröderna Kia dömts för väldigt allvarliga brott.

”Det här handlar om mycket allvarlig brottslighet och en anställd som grovt missbrukat förtroendet. Det är något som inte får hända, men som vi som säkerhetstjänst vet kan hända”, säger Säpochefen Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

Säpo pekar ut Ryssland som ett av länderna som utgör störst säkerhetshot mot Sverige. Angrepp och aktiviteter för att stjäla information pågår dagligen, enligt myndigheten, bland annat genom it-spionage och inhämtning via mänskliga källor.

”Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt. Att det var Säkerhetspolisen som fattade misstankar mot den tidigare anställde har gett oss möjligheter att under en längre tid vidta åtgärder för att hantera skadorna”, säger Charlotte von Essen.

Följ ämnen i artikeln