Ny skjutning i Södertälje – ung man död och pojke skadad

Uppdaterad 2022-10-08 | Publicerad 2022-10-06

En 19-årig man dog i skottlossningen i Södertälje på torsdagskvällen.

Dessutom fördes en 16-årig pojke till sjukhus, enligt Aftonbladets källor.

Polisen uppges nu jaga fyra misstänkta gärningspersoner som flydde på två mopeder.

Polisen larmades klockan 18.15 på torsdagen om en ny skottlossning i Södertälje. Vid ett flerfamiljshus i stadsdelen Saltskog hittades en 19-årig man livlös på innergården.

Mannen konstaterades död på plats. Hans anhöriga är underrättade om dödsfallet. Enligt uppgifter till Aftonbladet träffades 19-åringen av minst två skott i överkroppen.

Det är den tredje dödsskjutningen i staden inom loppet av en vecka. Totalt är det den femte skjutningen i Södertälje på mindre än två veckor.

Enligt uppgifter till Aftonbladet användes ett automatvapen vid torsdagens skottlossning.

– Det var ett jäkla smattrande, säger en boende i området.

Förutom den 19-årige mannen träffades en annan person i skottlossningen.

Ingen gripen

Ytterligare en person fördes vid 18.45 till sjukhus med ambulanshelikopter. Enligt uppgift till Aftonbladet är det är en 16-årig pojke som också blev skjuten i överkroppen. Hans skador betecknades under sena torsdagskvällen som allvarliga, men inte livshotande.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och mordförsök. Ingen är gripen. Inledningsvis ryckte Nationella insatsstyrkan ut till Södertälje, enligt Aftonbladets uppgifter.

Ännu flera timmar efter skottlossningen var flera polispatruller kvar i Saltskog.

– Vi jobbar med underrättelser och är på plats med en med en hel del resurser så att folk kan prata med oss om de har något att säga. Vi har också tömt flera övervakningskameror, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

 

90 män bakom skräcken i Södertälje

 

Uppgifter: Tros ha flytt på mopeder

Enligt uppgifter till Aftonbladet jagar polisen fyra misstänkta gärningspersoner som flydde på två mopeder.

– Jag kommenterar inget om flyktvägar och fordon, säger Mats Eriksson.

En man som bor i ett av flerfamiljshusen som mot innergården berättar för Expressen att han satt och tittade på tv-nyheterna när han hörde tre skott i rad.

– Sedan var det väl två skott till, sedan automateld, och så var det något skott efter det också, säger han till tidningen.

Efter en stund vågade han sig ut på balkongen. Då såg han två svartklädda personer med svarta huvor på vad han uppfattade som en ”silverfärgad cykel eller moped”.

Mannen oroas över utvecklingen i Södertälje. Skjutningen var den andra i Saltskog i den senaste vågen av skottlossningar.

– Det var ju inte ens mörkt, bara skymning. Ska man våga gå ut med soporna ens? säger han till Expressen.

Södertälje har nu drabbats av fem skjutningar på 13 dagar. Den första inträffade fredagen 23 september i just Saltskog. Förra veckan inträffade ytterligare tre skjutningar, varav två – i fredags och lördags – med dödlig utgång.