Fatima i Teheran: Det iranska folket är i krig

”Det här är början av en revolution”

Publicerad 2022-10-07

Tusentals människor fortsätter att protestera mot den diktatoriska regimen i Iran – trots att det sker med livet som insats.

40-åriga Fatima bor i Teheran, och har flera vänner som blivit gripna.

– Alla som på något sätt står upp mot regeringen försvinner nu, säger hon till Aftonbladet.

Massprotesterna i Iran fortsätter, tre veckor efter 22-åriga Mahsa Jina Amini dödats av landets hårdföra moralpolis.

Demonstranter på gatorna möts av en säkerhetspolis som blir allt mer våldsam, och över 130 personer har dödats hittills, uppger människorättsorganisationer.

40-åriga Fatima, som egentligen heter något annat, bor i huvudstaden Teheran och berättar för Aftonbladet om hur livet för invånarna förändrats de senaste veckorna.

Känner beundran för demonstranterna

Själv är hon för rädd för att delta i protesterna, men uttrycker stor beundran och stolthet för de människor som nu står på barrikaderna. Hon berättar om en bekant som blev gripen och hölls häktad i flera dagar utan att familjen hörde något.

Till slut släpptes han mot borgen.

 

Tre experter: Då kan det bli en ”iransk vår”

 

– Men han hade tur. Alla som på något sätt står upp mot regeringen försvinner nu. De går efter journalister, poeter, fotbollsspelare, aktivister. Vem som helst som är kritisk till ledarskapet i landet. Nyheterna om att fler och fler dödas varje dag är förödande för oss att läsa.

Bild från protesterna i Teheran.

Fatima beskriver hur hon tappat ”all motivation att leva som vanligt”.

– Ingen känner sig ”normal” nuförtiden. Folk demonstrerar för att de är trötta, frustrerade och förtjänar att leva ett normalt liv. Vi vill bo i en sekulär demokrati där vi kan välja vad vi ska ha på sig, vad vi ska göra och vad vi ska tro på.

Hur skulle du beskriva det som pågår i Iran just nu?

– Världen måste erkänna det faktum att det iranska folket är i krig. Med vår egen regering, och det är nödvändigt för oss att vinna. Världen måste ta denna fråga på största allvar och visa stöd för en sekulär, demokratisk regim i Iran.

Hon berättar hur människor fortsätter att protestera – trots riskerna. Hur invånarna tutar i sina bilar, hur studenter sittstrejkar på universiteten och hur höga röster hörs ropa ”död åt diktatorn” från balkongerna om nätterna.

– Det här är början på en revolution. Det är det verkligen, eftersom de egentligen inte har lämnat oss med något annat val. 43 år av konstant förtryck, lögner, missbruk av grundläggande rättigheter, mord och avrättningar och en irreparabel korrupt ekonomi har alla drivit nationen mot sin väg mot en ny revolution.

I måndags uttalade sig Irans högsta andliga och politiska ledare Ali Khamenei om protesterna för första gången. Han anklagade då USA och Israel för att ligga bakom ”upploppen”. Enligt honom rör det sig om en utländsk komplott, med syfte att destabilisera Iran. Men enligt Fatima är det bara propaganda.

– Iransk media sprider ren och skär propaganda. Våra ledare säger att det är väst som ligger bakom protesterna. De vägrar erkänna det verkliga problemet. Men vi följer mycket av det som händer via Twitter där hashtaggen "Mahsa Amini" twittrats miljontals gånger.

Känner hopp

Men trots all rädsla som sprids just nu så känner Fatima ändå hopp.

– Jag känner en blandning av spänning och en lycka för en ljus framtid, men även en fruktansvärd rädsla för att protesterna ska slås ned.

Något som regimen nu gör allt i sin makt för att lyckas med. Enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch skjuter iranska säkerhetsstyrkor skarpt för att döda protestdeltagarna. Experter menar att den våg av protester som är i gång inte funnits sedan mullorna kom till makten 1979.

– Den här gången är det annorlunda, det är vad du hör folk säga hela tiden. Människor i Iran har protesterat flera gånger de senaste fyra decennierna, men har besegrats varje gång. Men den här gången verkar folk känna sig mer segervissa än någonsin och jag personligen känner att folket ska vinna denna gången.