”Jag har alltid sagt att något förskräckligt kommer hända här”

Uppdaterad 2015-11-06 | Publicerad 2015-11-05

Lastbilsföraren Joakim Sandqvist gick ut för att titta på bärgningsarbetet: ”Jag hade tänkt att åka på jobbet, men stannade hemma för att det här har hänt.”

FREDRIKA. Kring olycksplatsen i Fredrika har många människor samlats.

Boende i området är bedrövade över händelsen, och för polisen är det en tung dag.

– Det är ingen vanlig olycka. Det här är personligt, mer än bara ett jobb, säger Rikard Nordahl, polis på plats.

Två bilar ligger upp och ned i sjön som delar det lilla samhället. Polisbilen och den stulna bilen är ett tecknen på nattens biljakt som slutade med att en polis dog.

Många i området är bedrövade över vad som hänt.

– Det är sånt som händer när man kör för fort. De borde ha saktat in och släppt personen och sedan jagat från ett annat håll, tycker en kvinna som tagit sig till platsen.

”Det är för sorgligt”

Enligt boende i området har det inträffat många olyckor precis i den här kurvan tidigare. En sned 50-skylt vittnar om hastighetsbegränsningen som råder genom samhället. Men enligt kvinnan är det inte många som håller den hastigheten.

– Jag sa alltid att det kommer hända någonting förskräckligt här, säger hon.

Två äldre damer kom hit efter gympan, en kvinna tog sin hund på promenad och lastbilsföraren Joakim Sandqvist gick ut för att titta på bärgningsarbetet.

– Jag hade tänkt att åka på jobbet, men stannade hemma för att det här har hänt.

Tidigt i morse väcktes han av ”brorsan” som undrade om han var okej. Sedan dess har han gått till olycksplatsen ett antal gånger.

– Det här är för sorgligt, det är det.

Kom som en chock

Flera poliser är på platsen och jobbar med att bärga bilarna. För dem blev en helt vanlig arbetsplats någonting som ingen väntat sig.

Rikard Nordahl, polis i Umeå, väcktes i morse av en kollega som berättade vad som hänt. Han var tvungen att åka in tidigare och hjälpa till med att säkra spår från olyckan.

– Det kom som en chock. Jag tänkte ”tänk om det är någon som jag har jobbat med?”, säger han.

Men trots det är han här och arbetar.

”Ska du äta?” ropar han till en kollega i närheten och berättar att han inte ätit på många timmar.

– Det här är ingen vanlig olycka, det kunde lika gärna ha varit jag eller min närmsta kollega. Det här blir personligt, mer än bara ett jobb. Men man har ju arbetsuppgifter och jag måste se till att de blir gjorda.

Hände mitt i samhället

Alldeles intill sjön ligger ljus i pyntade barnmatsburkar och gamla flaskor. Elever från Fredrika skola har gjort egna ljuslyktor som de tänt vid olycksplatsen.

– Det blev en annorlunda dag i dag, säger Josefin Öberg, lärare på skolan.

Lärarna Josefin Öberg och Ida Hedman tog beslutet redan på morgonen att kontakta föräldrar för att komma fram till hur de skulle hantera det här.

– Olyckan hände mitt i samhället så många blir berörda av den. Många barn har passerat platsen på vägen till skolan och ställer frågor och så. Vi tycker att det är viktigt att visa med ljus att man blivit berörd, säger Josefin Öberg.