Wolfgang Hansson: Därför är Turkiet så drabbat av terror

Turkiet ligger mitt i stridslinjen mellan ett antal konflikter.

Därför är landet ett av de värst drabbade av terror just nu.

De skyldiga är som vanligt svåra att peka ut.

Den här gången riktades terrordådet direkt mot den turkiska armén. Högst upp på listan över misstänkta hamnar därför den terrorstämplade kurdiska gruppen PKK och möjligen IS.

PKK befinner sig sedan i somras i en direkt konfrontation med den turkiska staten. Efter att det styrande partiet AKP förlorade valet i somras bestämde sig president Tayyip Erdogan, tidigare partiledare för AKP, att återuppta den militära kampen mot PKK. Detta trots att en av hans stora framgångar varit försoningsprocessen med kurderna efter 30 år av inbördeskrig.

Chansningen gick hem. I nyvalet som hölls i november fick AKP tillbaka egen majoritet i parlamentet.

Baksidan är att kampen mellan den turkiska armén och PKK blivit allt blodigare med hela städer i den kurddominerade delen av Turkiet belägrade av eldstrider. Flera hundra turkiska soldater har dödats och över 2 000 kurder.

Men bilden är mer komplicerad än så. Inbördeskriget i Syrien har i allt större utsträckning spillt över in i Turkiet. Inte minst den senaste veckan då den turkiska militären bombarderat delar av norra Syrien, som kontrolleras av den kurdiska gruppen YPG, med artillerield i ett försök att tvinga dem att överge områden som kan bli en del av en framtida kurdisk stat. Något Turkiet till varje pris vill förhindra.

Problemet är att Turkiet på just den punkten befinner sig i direkt konfrontation med USA som ser YPG som en av de mest effektiva grupperna i att bekämpa IS.

Terrordådet skulle kunna vara en hämnd signerad PKK för Turkiets artilleribeskjutning av deras allierade i Syrien.

För mindre än ett halvår sedan befann jag mig i Ankara efter det värsta terrordådet i Turkiets moderna historia. Den gången attackerades en så kallad fredsmarsch med deltagare från det kurdvänliga partiet HDP och olika fackföreningar. Över hundra människor dödades. Regimen pekade snabbt ut självmordsbombare från IS som de skyldiga. Precis som de gjorde under några andra dåd riktade mot kurder i Turkiet under sommaren.

Men det är inte säkert att det verkligen går att lita på Turkiets utpekanden.

Formellt ingår Turkiet i den USA-ledda koalitionen för att krossa IS. Turkiet har dock hittills ägnat större kraft åt att slå till mot kurdiska grupper. På ett sätt är IS rentav en allierad till Turkiet eftersom man också är fiende till kurderna.

Ännu en faktor måste tas med i ekvationen. Sedan Turkiet i oktober förra året sköt ner ett ryskt stridsflygplan så är de två länderna bittra fiender. Turkiets president Tayyip Erdogan vill störta Syriens diktator Bashar al-Assad medan Ryssland president Vladmiri Putin bombar allt som rör sig för att försöka rädda kvar Assad vid makten.

Uppgifter förekommer att Ryssland förser kurderna, åtminstone PKK, med vapen för att hämnas på den turkiska regimen.

Utvecklingen i Turkiet och regionen blir allt farligare med ett antal regionala stormakter inblandade som alla i första hand är intresserade av att försvara sina säkerhetspolitiska intressen snarare än att nå det eld upphör i Syriens som utlovats till helgen.

Det senaste terrordådet i Turkiet bidrar knappast till att underlätta avspänning.

Även Sverige kan indirekt dras in. Här finns både en stor grupp kurder som är välvilligt inställda till PKK och en stor grupp turkar som stöttar Erdogan. På sistone har motsättningarna tagit sig alltmer våldsamma former. I helgen inträffade ett mordförsök mot kurdiska demonstranter i Fittja där turkar misstänks ligga bakom. I kväll inträffade en explosion i en turkisk föreningslokal i Fittja.

Fortsättning lär följa.

ANNONS