Mobbningstrenden: Hatkonton på Instagram

Publicerad 2015-02-27

Malin, 20, näthatades under gymnasiet

Nätmobbning bland unga ökar. Det senaste är instagramkonton som startas med ett enda mål: Att hata och sprida elaka kommentarer om andra personer.

Malin Johansson Henaes, 20, har nätmobbats på Instagram.

– Så fort jag la upp bilder på mig själv fick jag kommentarer om att jag var tjock, ful och äcklig, säger hon till Aftonbladet.

En rapport från Friends visar att var tredje ung person i Sverige blev kränkt på internet minst en gång förra året.

Instagram har en ny mobbningstrend börjat som går ut på att ungdomar startar instagramkonton - som helt är tillägnade för nätmobbning. Kontona heter saker som "Alla vi som hatar XX" och följs av personer som gillar inlägg och fortsätter sprida elaka kommentarer.

– Tyvärr är det ganska vanligt att sådana konton görs, speciellt bland unga tjejer. Sedan sprids det bland elever på skolan och andra ställen, säger Anders Ahlqvist, på Rikspolisstyrelsens IT-brottssektion.

"Tog bort bilder"

Malin Johansson Henaes, från Anderstorp, är en av de som utsatts för näthat. Under gymnasiet fick hon ta emot elaka kommentarer både på Facebook och Instagram.

– Jag fick kommentarer om att jag inte borde finnas. Det gick så långt att jag tittade på varje bild jag la upp och såg till att den var perfekt. Såg jag lite tjock ut, eller att mitt ena öga var lite snett tog jag bort bilden - bara för att slippa undan alla kommentarer.

Malin hoppade av gymnasiet efter ett år på grund av all mobbning. Hon har trots det aldrig funderat på att polisanmäla.

– Nej, jag orkade inte. Det var så jobbigt som det var.

Anmäl till polisen

Polisens uppmanar dock alla som utsätts för mobbning på internet att anmäla händelsen. Men i dagsläget krävs det mycket för att elaka kommentarer ska leda till brott.

– Om någon skriver i ett inlägg ”kan du inte bara gå och ta livet av dig” så är det inget brott i sig. Men vi tittar på alla anmälningar vi får in och bedömer de unik. Rör det sig om förtal, olaga hot eller ofredande kan vi inleda en förundersökning, säger Anders Ahlqvist.

Enligt polisen gör de allt de kan för att minska näthatet bland unga. Men samtidigt påpekar Ahlqvist att huvudansvaret inte ligger hos dem - utan hos föräldrar och skolan.

"Vuxna har inte hängt med"

– Det här är inget vi på polisen kan fixa själva. Det är mycket större än så och samhället i stort måste agera, säger han och fortsätter:

– Vuxna har inte hängt med i utvecklingen och de har ingen aning om vad deras barn gör på nätet.

I dag har Malin gått vidare och driver nu en blogg där hon skriver om sitt liv efter mobbningen och hennes råd till alla som utsätts för näthat är att stå upp för sig själva.

– Våga prata om det. Ingen människa är perfekt, alla är olika och det får folk leva med. Man ska få leva sitt eget liv utan att behöva stå ut med massa hat och skit. Det är så onödigt och får negativa konsekvenser, säger hon.

Fotnot: Malins bloggadress: www.malinjjhenaes.blogspot.se

Följ ämnen i artikeln