Starka reaktioner mot Kristerssons uttalande om SD

Stenevi: ”På gränsen till korkat”

Publicerad 2022-08-09

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

M-ledaren Ulf Kristersson har ”sagt ifrån när SD har sagt dumheter om muslimer”, sa han i Sveriges Radio.

Flera politiker har reagerat starkt på att han inte tar större avstånd från Sverigedemokraternas uttalanden.

– Som politisk ledare har man ett ansvar att stå fast och inte slå ned blicken när människor utsätts för vidriga rasistiska påhopp, säger Centerpartiets Martin Ådahl.

Ulf Kristersson (M) blev pressad om hur han ser på Sverigedemokraterna, som Moderaterna vill samarbeta med, i Sveriges Radios partiledarintervju under måndagsmorgonen.

I intervjun blev han tillfrågad om sin syn på olika uttalanden som kommit från sverigedemokrater.

– Vi ser fortfarande exempel på det, det sker oftare i SD än i andra partier. Jag har sagt ifrån ett antal gånger när det sagts dumheter om muslimer eller i andra frågor. Sedan har SD mognat som parti. Det är ett väldigt viktigt steg. Att kunna fungera i ett parlamentariskt läge.

I juni skrev partisekreteraren Richard Jomshof ”en våldtäkt på Sverige” om en beslöjad kvinna i folkdräkt.

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Ådahl: ”Har ett ansvar”

Även det fick Kristersson frågor om.

– Man har ett ansvar som ledande politiker att uttrycka sig på ett korrekt sätt. Ibland lever de inte upp till det. Det är de förvisso inte ensamma om.

Flera politiker har reagerat på att Kristersson inte tog tydligare avstånd från både sverigedemokraters och specifikt Jomshofs uttalande.

– Hur ska Moderaterna kunna hantera SD om man viker ner sig även i de fall då SD kör med öppen och rak rasism? säger Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till Aftonbladet.

– Som politisk ledare har man ett ansvar att stå fast och inte slå ned blicken när människor utsätts för vidriga rasistiska påhopp.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Stenevi: ” På gränsen till korkat”

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi reagerade starkt:

– När han avfärdar att det är ”lite dumt sagt”. Det är inte dumt sagt, det är Jomshof som uttrycker sig rasistiskt kring svenska medborgare som Kristersson gör anspråk på att vara statsminister för, säger hon.

Hon tycker att Kristersson legitimerar en rasistisk retorik.

– Det är i princip halva hans regeringsunderlag, vars partiledning står för de här åsikterna. Att tro att det inte spelar roll, hur man uttrycker sig om de medborgarna man vill vara statsminister för, det tycker jag är naivt, på gränsen till korkat. 

Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Baudin: ”En ren fars”

Även Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna, kommenterade Kristerssons intervju på Facebook:

”Istället för att kunna konkretisera sin politik så ägnar Ulf Kristersson ännu en intervju åt att legitimera Sverigedemokraterna. Det fanns en tid då Ulf Kristersson var tydlig med att Moderaterna aldrig skulle samarbeta med SD. Idag kan han inte ens kan ta avstånd från deras mest vedervärdiga uttalanden.

Han kallade också M-ledarens regeringsunderlag ”en ren fars”.

”Att Ulf Kristersson är nöjd med att de hittat elva punkter de är överens om är ett skämt. Det säger däremot mycket om Ulfs ambitionsnivå som ledare”.

Följ ämnen i artikeln