Löfvens avgångsbesked var ingen kovändning

Uppdaterad 2021-08-23 | Publicerad 2021-08-22

Stefan Löfven har flera gånger sagt att han ser fram emot det kommande valet och att han skulle sitta kvar som statsminister.

Men plötsligt meddelar han sin avgång.

– Man måste göra så. Jag tror uteslutande att det är hans eget beslut, säger den tidigare partistrategen Bo Krogvig.

I sitt sommartal lämnade Stefan Löfven (S) besked om att han avgår som statsminister i höst.

Beslutet har ”mognat fram” under en längre tid, enligt statsministern. Till SVT:s Agenda sa han på söndagskvällen att han bestämde sig ”efter sommaren”.

– Det finns inte en exakt tidpunkt. Men när man tänker på för- och nackdelar landar man mer och mer i det här och då kände jag, som jag uttryckte det, att det är inte lätt men det är rätt, säger Löfven till SVT.

Senast förra veckan sa han i TV4 att han vill sitta kvar. Det var han tvungen att göra, menar Bo Krogvig, tidigare partistrateg som arbetade för Socialdemokraterna nationellt och kommunalt fram till 2015.

– Det gjorde han väl för att själv få kontrollera tidpunkten för meddela sin avgång. Jag tror att det var väldigt få som kände till det, säger Bo Krogvig.

– Det verkställande utskottet fick förmodligen informationen väldigt sent. I morse kanske.

Bo Krogvig, tidigare partistrateg.

”Man måste göra så”

I sommartalet sa statsministern att han är ”stolt över att ha varit partiordförande i nästan tio år och statsminister i nästan sju år”, men att ”det här är det bästa för medborgarna”.

Tidigare har Löfven flera gånger sagt att han ska att sitta kvar under valrörelsen och över nästa val. Han har även sagt att han avgår om han inte får igenom budgeten i höst.

I juli röstades han fram till statsminister och lyfte blicken mot det kommande valet.

– Det här är något som växer fram naturligtvis. Jag har tidigare sagt, och menat, att jag tänkte leda partiet över valrörelsen. Men jag har tänkt om. Det är det bästa för partiet att gå in i en valrörelse med en ordförande som väljarna också vet kommer stanna under lång tid, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Stefan Löfven meddelade sin avgång under söndagen.

– Jag tror uteslutande att det är hans eget beslut. Det är ett otroligt krävande jobb och han känner nog att han gjort sitt. Säger du att ”jag har kanske tänkt att avgå då och då” blir du en lam anka, säger Bo Krogvig.

Moderaternas tidigare politiske rådgivare Mikael Sandström har tidigare arbetat för Fredrik Reinfeldt, Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson.

Han är kritisk till statsministern men instämmer.

– Han kan ju inte säga att han funderar på att avgå. När man frågar en riksbankschef om han tänker devalvera måste han alltid svara nej. Det är inget konstigt, det är så det fungerar. Han har misslyckats med allt, utom att hänga sig kvar vid makten. Det har han lyckats med på grund av oppositionens självmål, inte av egen skicklighet.”, säger Mikael Sandström.

Moderaternas tidigare politiske rådgivare Mikael Sandström.

Spelplanen ser annorlunda ut

Tage Erlander (S) var statsminister i 23 år efter andra världskriget. Sedan dess har knappt någon suttit på posten i mer än tio år.

Ingen av strategerna ser några indikationer på att Löfven skulle ha tvingats bort eller blivit ombedd att avgå. Beskedet är inte en del av någon strategi, menar Bo Krogvig.

– Politiken går först, spelet kommer sedan. Som strateg är alla tillstånd är en utmaning. Politiken och spelplanen förändras hela tiden. Man kan sällan kontrollera vad som händer, och då måste man anpassa sig, säger han.

– Han är 64, normal pensionsålder i Sverige är 65. Det han säger är att han med energi och kraft inte orkar fem år till, det vill säga över valet och så en period till.