Sverige skickar Herculesplan till Afghanistan

Uppdaterad 2021-08-18 | Publicerad 2021-08-17

Ett svenskt Herculesplan har skickats till Kabulregionen.

Men om, och när, det kan landa är oklart.

– Evakueringsarbetet är för närvarande mycket svårt, säger utrikesminister Ann Linde (S) vid en pressträff.

Regeringen arbetar intensivt för att kunna evakuera lokalt anställd personal, tolkar och deras familjer från Afghanistan. Det sa utrikesminister Ann Linde (S) vid tisdagens pressträff.

För närvarande får bara militära flygtransporter landa på Kabuls flygplats. Ann Linde meddelade att ett svenskt Herculesplan kommer landa i regionen i närtid, med målsättningen att flyga vidare till Kabul.

I nuläget kan hon emellertid inte svara på om, och i så fall när, planet kommer att landa.

”Är en säkerhetsfråga”

Ann Linde säger att alla länder har svårt evakuera, och att det främst har att göra med säkerheten på flygplatsen.

Sverige har haft kontakt med de amerikanska trupperna på plats. Utrikesministern säger att det finns vissa möjligheter att kunna öppna flygplatsen inom kort.

– Det är också det att talibanerna inte har låtit afghanska medborgare komma in på flygplatsen. Det stoppas även om de fått platser i länders militära plan. Det är också en säkerhetsfråga. Man vill inte uppmana folk att ge sig av till flygplatsen om man inte är säker på att de kommer in.

Men trycket på talibanerna är starkt, menar hon.

– Jag hoppas det ska göra att man öppnar inom några dagar.

Ett svenskt Herculesplan har skickats till Afghanistan.

200 svenskar kvar i landet

För närvarande finns runt 200 svenskar registrerade i Afghanistan. Ann Linde uppmanar alla svenskar på plats att fortsätta registrera sig på ambassadens svensklista.

– Jag har stor förståelse för de påfrestningar som det innebär att befinna sig i Afghanistan just nu. Jag vill försäkra dem och deras anhöriga att vi i vårt arbete fortsätter undersöka möjligheterna att kunna bistå utifrån ett mycket svårt läge.

Men hon underströk också att Sverige avrått från resor till Afghanistan sedan 2006. En avrådan som förstärktes den 5 augusti då alla svenskar uppmanades att lämna landet.

”Har tydliga krav på talibanerna”

Tidigare i dag deltog Ann Linde i ett extrainsatt möte med EU:s utrikesministrar.

Situationen kräver en rad gemensamma insatser från EU, säger hon. Till exempel att man fortsätter stötta med bistånd utan att pengar hamnar hos talibanerna.

Det internationella samarbetet ska fokusera på fred, demokrati, mänskliga rättigheter och rättigheter för kvinnor och flickor, säger Linde.

– Vi har tydliga krav på talibanerna: respekt för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt, inte minst när det gäller kvinnor och flickor.