Kristoffer flydde Saint-Tropez – evakuerad till Cannes

Publicerad 2021-08-18

En enorm skogsbrand rasar sedan i måndags på franska Rivieran, i närheten av Saint-Tropez.

Kristoffer Östlin och hans fem kompisar var på besök på en av regionens vingårdar när den eskalerande branden tvingade dem att fly.

– Det var som ett inferno av eld längs hela bergskedjan, säger Kristoffer Östlin.

Regionen Var i södra Frankrike plågas sedan i måndags av svåra bränder. Hundratals brandmän har utkämpat en hård kamp mot bränderna som via starka vindar och torka kunnat sprida sig snabbt. Tusentals turister har även tvingats evakuera sina sommarhus i bergen, däribland svenske Kristoffer Östlin och hans fem kompisar.

– Vi spelade boule och hade en trevlig dag. Plötsligt kände vi att det luktade lite bränt och konstigt, men tänkte inte så mycket mer på det, säger Kristoffer Östlin.

Brandmän kämpar mot elden i närheten av Toulon, Frankrike.

Solen gick ner – lågorna sträckte sig upp

Väl på plats vid vingården, belägen en bit uppe i bergen, inser kompisgänget hur omfattande bränderna är. Från gårdens terrass såg de hur lågorna klättrade högre och högre ovan vinrankorna.

– Det var som ett inferno av eld längs med hela bergskedjan, och man såg hur lågorna blev fler och fler och större och större, säger Kristoffer Östlin.

Kompisgänget försöker då få information om hur branden rörde sig, eftersom den tycktes sprida sig i riktigt mot huset de bor i.

– Vi försöker få kontakt med UD men fåfickr ingen information. Det är näst intill omöjligt att hitta information, det finns ingen. Till slut fick vi veta att folk evakueras från platsen där vi bor och att vi varken kan eller får åka hem, säger Kristoffer Östlin.

Evakuerades till Cannes

Mitt i natten evakueras gänget till staden Cannes, där de fortfarande befinner sig.

– När vi börjar åka från vingården så ser vi att alla vägar är avstängda och det är fullt med poliser och brandmän. Det var totalt omöjligt att ta sig hem, säger Kristoffer Östlin.

De vet fortfarande inte säkert om de kommer att kunna återvända till huset, eller om det ens finns kvar.

– Vi har fått någon rapport om att huset kan ha klarat sig, men vi har ingen hundraprocentig information, eftersom vägarna fortfarande är stängda så kan ingen ta sig dit, säger Kristoffer Östlin.

Trots de dramatiska timmarna på flykt från branden så mår vännerna ändå förhållandevis bra.

– Vi mår fysiskt bra, absolut. Samtidigt är man självklart skärrad när man levt i någon sorts limbo för våra liv. Resväskor, dator och pass – allt kan vara förstört. Jag skulle ha flugit hem i morgon bitti, men eftersom mitt pass är i huset så kommer jag nog inte hem, säger Kristoffer Östlin.

Följ ämnen i artikeln