Karl-Petter Thorwaldsson: Extra hedrad efter striderna

Frågan om jäv utreds parallellt

Publicerad 2021-11-30

Tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är ny näringsminister – och tänker fokusera på att samhället ska bli fossilfritt.

Samtidigt utreds hans engagemang i ståljätten SSAB – och om beslutsfattande kring det gröna stålet kan klassas som jäv.

– I så fall får vi lämna den typen av frågor till någon annan, säger han till Dagens Industri.

Karl-Petter Thorwaldsson, 56, blev känd för svenskarna som ordförande för organisationen LO, som samlar flera stora fackförbund.

I alla år har han funnits med i ministerspekulationerna när S-märkta statsministrar skulle bilda regering – men nu var det äntligen dags.

Karl Petter Thorwaldsson tar plats som ny näringsminister och ska kämpa tillsammans med näringslivet i klimatarbetet.

– Vi ska fortsätta vara en blåslampa i det globala klimatarbetet, säger han på en pressträff.

”Extra hedrad”

På pressträffen efter tillkännagivandet sa han sig vara extra hedrad över att ha fått frågan från just Magdalena Andersson, som han mött i flera tuffa förhandlingar.

Bland annat blev han hastigt inkallad för att förhandla fram ett krispaket under pandemin.

Posten som näringsminister tillträder Thorwaldsson direkt från uppdraget som rådgivare till stålkoncernen SSAB, som ingår i mångmiljardsatsningen på grönt stål tillsammans med statliga LKAB och Vattenfall.

Om han kommer att kunna delta i beslut gällande de frågorna ska klarläggas först i eftermiddag, skriver Dagens Industri.

”Inte klarlagt än”

– Det är inte klarlagt än. Vi har inte gjort en bedömning av det än. I så fall får vi lämna den typen av frågor till någon annan, säger han till tidningen och fortsätter:

– Min bedömning är att det inte kommer att behövas, men det måste naturligtvis vara klarlagt så att jag inte tar beslut eller påverkar sådant som skulle kunna påverkas av min tidigare anställning.

På frågan om det borde ha klargjorts innan han tillträdde säger Thorwaldsson ja, men tillägger att ”det är så det här har gått till”.

– Vi gör det här ganska tätt intill och vi kommer naturligtvis att ta reda på vad som gäller, säger han till DI.

Karl-Petter Thorwaldsson.