V och regeringen överens – sätter press på C

Uppdaterad 2021-11-24 | Publicerad 2021-11-23

Vänsterpartiet släpper fram Magdalena Andersson som statsminister och röstar på regeringens budget.

I uppgörelsen ingår höjda pensioner, men också ett skriftligt avtal om att alla partier får vara med och förhandla.

Pressen hamnar därmed på Annie Lööf – men tystnaden från C var under kvällen total.

– Det finns goda argument för Centerpartiet att rösta för budgeten. Annie Lööf har sagt att man ska försöka vara konstruktiv, sa Magdalena Andersson i SVT:s ”Aktuellt”.

Klockan 20.45 på tisdagskvällen publicerade Vänsterpartiet överenskommelsen med regeringspartierna S och MP på sin hemsida.

I dokumentet framgår att de pensionärer som har det sämst ställt ska få ett så kallat garantitillägg på som mest 1 000 kronor i månaden. Pengarna är skattefria. Omkring 700 000 personer omfattas.

Den nya lagen ska träda i kraft 1 september 2022 och pengarna ska betalas ut automatiskt från och med januari 2023, enligt överenskommelsen.

Före valet 2022 ska regeringen dessutom lägga ett förslag till riksdagen om ett tillfälligt garantitillägg. Enligt överenskommelsen ska det ”i möjligaste mån likna det permanenta” och börja betalas ut senast sista augusti 2022.

”Alla får vara med och förhandla”

I överenskommelsen sätts även samarbetsformerna på pränt.

”De partier som ingår i regeringsunderlaget som tolererar en statsminister ges möjlighet att förhandla med regeringen så att man når en helhet som alla parter kan acceptera”, står det.

Det finns även en formulering som rör samarbetet kring budgeten, men där är ordvalet luddigare och till synes inte lika förpliktigande:

”Ingången är att regeringen genom förhandlingar även behöver säkra stödet för budgetpropositionen i riksdagen. Sverigedemokraterna kommer aldrig att ingå i ett underlag för en S-ledd regering”.

Dadgostar: Röstar på regeringens budget

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar bekräftade i SVT:s ”Aktuellt” att V släpper fram Magdalena Andersson som statsminister:

– Den viktigaste frågan för oss har varit pensionerna. Det har varit kärnfrågan i förhandlingarna, sa hon.

Hon bekräftade även att V kommer att rösta på regeringens budget.

– Först kommer vi att rösta på vår egen budget. I steg två kommer vi att rösta på regeringens budget. Vi anser att vi även har fått in väldigt mycket förbättringar kring sjukförsäkringen.

Att samarbetsformerna ingår i överenskommelsen var Dadgostar påtagligt nöjd med.

– Jag är väldigt glad att från och med nu och efter valet ska vi samarbeta. Behövs Vänsterpartiets mandat för att bilda en ny regering behöver man också förhandla och komma överens om en helhet. Även en budget måste förhandlas med Vänsterpartiet, sa hon.

Magdalena Andersson (S) var med på distans i Aktuellt och inledde med att tala sig varm för förslaget om att pensionerna höjs.

Angående samarbetsavtalet sa hon:

– Vad gäller samarbetsformerna visar den här mandatperioden att för att en statsminister ska kunna accepteras under en hel mandatperiod behövs en helhet som alla kan acceptera.

Har ni förankrat det med Centerpartiet? undrade programledaren.

– Vi vet inget hur en sådan regeringsbildning ser ut, svarade Magdalena Andersson undanglidande.

– Det är tydligt hur vi ser på det här efter nästa val. Hur vi kommer samarbeta under de kommande månaderna återstår att se.

Andersson: C är självständiga

Magdalena Andersson uppgav att Centern inte har varit med i förhandlingarna med Vänsterpartiet.

– Centerpartiet är ett självständigt parti, sa hon.

Centerpartiet har tidigare aviserat att de tänker släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen som hålls klockan 09 på onsdagsmorgonen.

På eftermiddagen, klockan 16, ska riksdagen sedan rösta om budgeten.

C ville på tisdagskvällen inte lämna några kommentarer om hur de tänker agera.

– Vi kommer att ge besked i god tid, sa pressekreteraren William Fröding utan att kunna precisera tidpunkt.

Kommer det att kallas till presskonferens på morgonen?

– Jag kan inte svara på det.

I Aktuellt fick Magdalena Andersson frågan om Centern kommer att rösta för budgeten.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kommenterar uppgörelsen med regeringen efter sin medverkan i ”Aktuellt”.

– Det är en diskussion som Centerpartiet nu har, en process som de sköter helt självständigt i det här och naturligtvis också i framtida budgetar som en regering kommer att ta fram, sa hon.

– Den här budgeten som nu ligger på riksdagens bord har vi inte förhandlat med Vänsterpartiet och heller inte med Centerpartiet. Men vi har försökt ta med förslag som vi vet är angelägna för Centerpartiet.

Sätter press på Annie Lööf

Att Vänsterpartiet deltar i förhandlingar är en känslig fråga för C. I det fallna Januariavtalet stod uttryckligen att det inte får ske.

Båda Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson fick frågan om den nya överenskommelsen därmed kan skrämma bort Centerpartiet.

Märta Stenevi (MP) och Magdalena Andersson (S) var med på länk i ”Aktuellt” på tisdagskvällen.

– Vi kommer fortsätta arbeta för att få stöd för budgeten i riksdagen, sa Magdalena Andersson och satte tydlig press på Centern.

– Sänkta arbetsgivaravgifter, förbättrade personaloptioner, stora satsningar på jordbruket. Det finns goda argument för Centerpartiet att rösta på budgeten. Annie Lööf har sagt att man ska försöka vara konstruktiv.

På en pressträff efter tv-sändningen sa Nooshi Dadgostar att ”Annie Lööf är ett eget parti”.

– Det är upp till andra partier om man nu vill stoppa de höjda pensionerna. En ny reform som innebär 1 000 kronor skattefritt i månaden till väldigt många pensionärer, det skulle förvåna mig om många partier är emot det, sa V-ledaren.

”Är inom bostadstillägget”

Magdalena Andersson förtydligade att det nya garantitillägget betalas ut inom ramen för bostadstillägget.

– Det som har varit oerhört viktigt för mig är att det inte stör arbetet i pensionsarbetsgruppen, sa hon.

Nooshi Dadgostar medgav indirekt att V hade fått ge sig i förhandlingarna om den teknikaliteten.

– Jag hade föredragit om det hade varit i garantipensionssystemet, sa hon i Aktuellt.

Här är hela överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.