Snöoväder

Nysnö drar in över Sverige – meteorologen varnar för ishalka

Av: 

Elmer Rikner

NYHETER

Ett nytt snöoväder är på väg in över Sverige med upp till 20 centimeter nysnö.

Även om det inte kommer vara lika kraftigt som förra veckans, så kommer temperaturen att kunna ställa till det, inte minst i trafiken.

– Det är bekymmersamt att temperaturen ligger runt nollan, säger Mikael Luhr, meteorolog på vädertjänsten Klart.se.

December fortsätter att bjuda på snö. Redan under torsdagen väntas upp till fem centimeter nysnö i Småland, Blekinge och Östergötland.

Läs också: Sanningen bakom ”elbilskaoset” på E6

Det är ett lågtryck som sakta men säkert drar sig upp över Sverige och på fredagsmorgonen väntas snöfall i Svealand där det blir 5–10 centimeter snö på de flesta ställen, men uppemot 20 centimeter nysnö kan förekomma.

– Värst blir det i norra Västmanland, Dalarna och inre delarna av Gävleborg, säger meteorologen Mikael Luhr.

Även norra Sverige kommer att få sin del av kakan under fredagen. Under morgonen faller snö i södra Norrland och framåt kvällen har lågtrycket nått ända upp i norr.

Bild på ett snöfall i Stockholm. Arkivbild.

Temperaturen en orosfaktor

Men trots att veckans snöoväder inte kommer att bli lika kraftigt som förra veckans, med både mindre snö och mindre vind, så menar Mikael Luhr att det finns risker på vägarna. Han varnar för ishalka.

– Det kan bli besvärligt med dåligt väglag och nedsatt sikt. Om temperaturen först går över nollan och det regnar och att det sen blir kallare under natten, så fryser vägbanan, säger han och förklarar att dessa problem främst drabbar Götaland och östra Svealand.

Mikael Luhr varnar också för trafiken längs norrlandskusten, mellan Söderhamn och Örnsköldsvik, där snömängder mellan 10–20 centimeter riskerar att försvåra körningen.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sanningen bakom ”elbilkaoset” på E6

ÄMNEN I ARTIKELN

Snöoväder

SMHI