FHM: Ingen covidvaccination för barn mellan fem och elva år

Publicerad 2022-01-27

Barn mellan fem och elva år rekommenderas inte vaccination mot covid-19.

Det beskedet kom från Folkhälsomyndigheten i dag.

– Det är viktigt att nyttan överväger när man vaccinerar barn, vi ser inte att den gör det just nu, förklarade avdelningschefen Britta Björkholm.

Beslutet presenterades under myndigheternas gemensamma presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Myndighetens avdelningschef Britta Björkholm sa då att man har beslutat att inte rekommendera allmän vaccination mot covid-19 för barn mellan fem och elva år.

– Den medicinska nyttan av två doser vaccin för barn bedöms i nuläget vara liten, sa hon.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Britta Björkholm.

”Ju yngre desto lägre risk”

Sedan tidigare rekommenderas barn mellan fem och elva år som har riskfaktorer som gör dem extra känsliga för luftvägsinfektioner att vaccineras mot covid-19. Men den större gruppen behöver i dagsläget inte vaccinera sig.

– Utifrån den kunskapen som vi har nu, med den låga risken för svår sjukdom för den här barngruppen – och ju yngre desto lägre risk – så ser vi inte att det finns en tydlig nytta av vaccinationen för de enskilda barnen och därför rekommenderar vi inte det nu.

– Även om det är säkra vacciner med få biverkningar finns alltid en minimal risk. Det är viktigt att nyttan överväger när man vaccinerar barn, vi ser inte att den gör det just nu, sa Britta Björkholm också.

Omikron spelar in

Den mer smittsamma omikronvarianten spelar också in i bedömningen. Flera data tyder på att varianten, trots sin smittsamhet, ger lindrigare sjukdom än tidigare varianter, och det har man även sett för barn, förklarade Björkholm.

Rekommendationen kan komma att ändras beroende på hur pandemin utvecklar sig.

Folkhälsomyndigheten bedömer ständigt kunskapsläget och pandemins utveckling i Sverige och övriga världen. Nytt ställningstagande kan därför komma senare.

Folkhälsomyndigeheten har beslutat att inte rekommendera vaccinet till barn mellan 5 och 11 år. Bilden är en genrebild.

ANNONS